Неделен гост: Липсващите самуиловски щъркели

baraban.bg

Неделен гост: Липсващите самуиловски щъркели

Неприятно, но факт: В Самуилово вече няма щъркели

 

   „Селото е известно с парка от защитени вековни дъбови дървета и голямата колония от бял щъркел гнездящ  в короните им.“ – тази реклама все още върви с името Самуилово. В първите дни на март кметицата Пламена Костадинова информира медиите как поставили четири нови изкуствени гнезда... Но всичко това вървеше до миналата година, когато, доколкото си спомням, поне едното гнездо оживя (според кметицата – три). Сега 500-600-годишните дъбове са изсъхнали и изрязани на дънер, подобно на Стария бряст в Сливен, а няколкото клечки, поставени на върха им, според разбиранията на хората, очевидно не се нравят на птиците. 

   Тази година минах през селото на 1 март. Със спътниците ми коментирахме, че току-що сложените мартеници трябва да свалим, защото в разораните ниви край Самуилово щъкаха десетки щъркели. Къде са гнездата им сега не знам, но в парка с т.н. щъркелова колония няма нито едно. Така че, за съжаление, самуиловци ще трябва да си търсят друга реклама.

   Преди години в Самуилово се намираше най-голямата естествена колония на бял щъркел на Балканския полуостров – около 20 гнезда. В селото имаше и Музей на щъркела.

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version