ВАСИЛ ДЕЧЕВ, за решенията при изграждането на ледената пързалка, които смущават общественото мнение

baraban.bg

ВАСИЛ ДЕЧЕВ, за решенията при изграждането на ледената пързалка, които смущават общественото мнение

   На 6 декември т.г. младежите и децата от Сливен се сдобиха с едно желано за зимните месeци съоръжение - ледена пързалка. Тя е изградена в Градската градина върху празното пространство пред паметника на антифашистите. На него с паметни плочи са отбелязани имената на загиналите при острите сблъсъци през 1923–1924г. и 1944–1945 г. По-късно се прибавени имената на загиналите сливенци в боевете при река Драва срещу хитлерофашистките войски през 1945 г.

   Пред паметника вече не се провеждат чествания с присътствието на много хора. В градината има и други съоръжения за игри на младежи и деца. Така, че е уместно да се използва празното пространство за пързалка.

   На пръв поглед изглежда, че всичко е добре. При изграждането обаче са допуснати неща, които не биха се допуснали да се случат в една цивилизована страна, която пази традиции и признателност. Какво имам предвид? На площадката преди съществуваха два паметника. Единият е на загиналите девет младежи бригадири от Сливен и Сливенско от водната стихия на 2 август 1947 г. при строежа на ж.п. линия Перник- Волуяк. Другият е на обесените през 1876 г.от турските власти в центъра на града трима въстаници, участници в четата на Стоил войвода. Сега и двата паметника са премахнати.

   Навсякъде по света се пазят гробовете на загиналите в името на родината. Днес на малцина е известно, че освен паметниците, пред тях са оформени два гробищни парцела. По–големият е т.нар. Братска могила. Там са погребани повечето от лицата, чиито имена са на паметните плочи. Независимо, че някои от тях са имали различни възгледи и методи на борба, всички са вярвали,че се борят за едно по–добро бъдеще на своя народ. Тук са погребани ръководителите на сливенските работници Съби Димитров и Спас Георгиев, ръководителят на сдружените земеделци Владискав Очков, малолетните Стефко Крайчев и Марийка Мъглова и други. Във вторият, по–малък парцел, са погребани загиналите бригадири. Тук през 1960 г. са пренесени костите на тримата обесени въстаници от старото българско гробище в подножието на Бармук баир. От местата на сраженията край р.Драва символично е пренесена пръст в гробищния парцел.

   Сливен е дал като жертви много хайдути и борци за национално освобождение. Повечето от тях загиват извън града. В този парцел е единственият гроб в града на загиналите някогашни комити. У нас като свято място се пазят техните надгробия. В Сливен сега това не е обозначено и практически остава неизвестно за посетителите. В замяна на това в малкия надгробен парцел, върху тежки каменни блокове и то върху гробовете, а не до тях, са поставени паметни плочи на загиналите въстаници и бригадири.

   Точното разположение на паметниците и надгробията може да се види в сайта на Община Сливен – ГИС (Уеб Географска информационна система), паспорт на квадрат 665 ( Градска градина ). Границите на ледената пързалка и нейните съоръжения за лед е поставена непосредствено до надгробията, че дори заема част от тях.Върху гробовете са поставени подпорни елементи.Окачената там завеса със зимни мотиви изцяло скрива погледа към паметните плочи.

   Надгробията граничат и с изградения навес за поставяне на дрехите на пързалящите се. Там е и помещението с апаратурата за музикалния съпровод. Така се получава, че вместо място за поклонение, когато пързалката работи, звучи гърмяща музика.

   Съоръжението е изградено солидно и по всичко изглежда, че ще се ползва и през следващата година. За тази година едва ли може да се направи нещо. В бъдеще обаче непременно трябва да се направят корекции. Необходимо е двете с различна насоченост съоръжения – надгробия и пързалка, да се разделят с една алея. Леденото съоръжение, което е заело почти цялата площадка, следва да се измести в западна посока, където има достатъчно свободно място.Особено наложително е там, но по–далече от паметниците и надгробията, да се поставят навеса и музикалната уредба. Непременно трябва да се обозначи, че тук има не само паметник, паметни плочи, но и надгробия, особено на загиналите борци за народна свобода. В така оформеното пространство децата и родителите, които ги придружават, ще могат да видят, че Сливен пази паметта на своите синове, отдали живота си за неговото Освобождение и развитие.

 

baraban.bg ©

Top Desktop version