СЛИВЕНСКИТЕ ПОТАЙНОСТИ: Гарнизонната баня

baraban.bg

СЛИВЕНСКИТЕ ПОТАЙНОСТИ: Гарнизонната баня

   Е, да – във всеки град има и потайности. В Сливен те са доста и ще стават все повече (т.е. все повече ще са хората, които никога не са ги виждали). Сгради, места и неща, някои на път да изчезнат, други съществуващи редом с нас, без да ги забелязваме и да знаем нещо за тях. 

   Към тези „потайности“ бих причислила тази красива, стилна сграда (остатъци от нея), достойна да бъде опазвана като паметник с архитектурна стойност. Не че има значение дали е вписана в регистъра, щото и част от тези, които са вписани, са в същото състояние. Има извинение – тя е в рамките на бившето военно поделение  (терените на което са общинска собственост) и дълги години е била недостъпна за „цивилните гарги“ (макар че може да се види от редките пешеходци в тази част на булевард „Хаджи Димитър“). Пуснах снимки на все още впечатляващата фасада във Фейсбук, за да сондирам мнение от по-запознати и те потвърдиха това, което съм чувала – сградата е бившата гарнизонна баня (и пералня) и там дълги години войниците са били водени под строй, за да усетят благото на топлата вода. (В по-късни години в танковата бригада, а вероятно и в други подразделения на Трета армия били изградени собствени бани.)

   Преди време един голям колекционер на произведения на изкуството оглеждаше зданието с идеята да го превърне в художествена галерия за колекциите си, но се отказа – никой вече не желае да оставя ценностите си в Сливен.

   Показвам останките на тази сграда просто така – да се знае, че я е имало. Наскоро общинското ръководство поднови обещанието да построи улицата, която по план минава покрай Паметника на артилеристите и следва да свързва булевардите „Бургаско шосе“ и „Хаджи Димитър“, което най-вероятно означава, че останките на бившата гарнизонна баня ще бъдат окончателно премахнати.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version