Сайтът на гражданското общество

baraban.bg

Обзор

Неделен гост

Асоциация на европейските журналисти-България,

с анализа на Николета Даскалова

 

Коледа в медиите: кич или кауза

   Едва ли има друг празник или събитие, с което средствата за информация да се ангажират така продължително, напоително и консенсусно. Дати като 3 март, 24 май или 6 септември обикновено се отразяват с кратки информационни пикове около самия ден. Великден не успява да достигне интензивността на медийното честване на Коледа. От мащабни събития като изборите пък медиите се интересуват нееднакво, в контекст на информационно състезание и съвсем не консенсусно. Какво се случва в медиите по Коледа?

 

Празник по шаблон

   Наблюдението на новинарското пространство онлайн (агенции, новинарски сайтове, уеб издания на печатни и електронни медии) през последните няколко години показва устойчив медиен афинитет към няколко основни коледни клишета:

Дядо Коледа. Всяка година формирането на коледно настроение започва седмици преди празника с информация за Дядо Коледа. Националните медии ни показват къде живее добрият старец, коя страна е неговата родина, какъв маршрут ще измине, за да зарадва всички деца по света и т.н. Регионалните медии пък редовно съобщават за местните гастроли на добрия дядо и всеки път пред обективите им се появява някой кмет, който дефилира в ролята на белобрадия любимец. Задължително присъстват и анонси за писмото до Дядо Коледа – най-забавното, най-оригиналното, най-красивото, най-трогателното. С добавена тежест са новините от актуална потребителска значимост. Като например цената на услугата да извикаме Дядо Коледа вкъщи. През 2012 г. „Наемаме Дядо Коледа срещу 50 лева” (novini.bg, 08.12.2012), през 2013 г. „Дядо Коледа идва срещу 25 лв. у дома” (novinar.bg, 04.12.2013), а тази година „Дядо Коледа излиза по-скъп от проститутка”, научаваме едновременно от няколко сайта.

 

Посещения: 28

Неделен гост

Политологът Калоян Методиев:  

Дъждът охлади протестите, но те ще избухнат с нова сила,

въпреки репресиите


 

В интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

 www.epicenter.bg

 

 

Водещ: Протестите затихват. Измъква ли се правителството и от тази криза? Въпросът е към политологът Калоян Методиев. Добър вечер, г-н Методиев.

Калоян Методиев: Добър вечер.

 

Водещ: Каква е настоящата картина на управлението на България? Какво виждаме и какво не виждаме?

Калоян Методиев: Виждаме едно състояние, което е безпределно ясно мисля: от 28 страни в Европейския съюз ние сме на 28-мо място. Тоест, по всички показатели реални, ние сме държава, която е в определена криза. За да си на последно място в нещо, и то по множество трагични показатели, значи имаш системен проблем. Същевременно управляващите говорят за успехи, за нещо, което ще се случи положително в живота на обществото, ей сега, зад ъгъла, но протестите и всичко, което става в държавата, говорят, че това не е така. Тоест, имаме два прочита, които се разминават диаметрално. От такава ситуация обикновено се вижда, че нещо форсмажорно – дали ще са избори, дали ще са протести още по-големи, нещо трябва да се случи, за да се развърже този възел и тези две реалности, които са несъвместими. 

Посещения: 55

Благотворителен концерт за възстановяване паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

 

 

 

 

 

   Благотворителен концерт по повод годишнината от откриване на паметника на Шести артилерийски полк и за набиране на средства за възстановяването му, ще се състои на 23 ноември.

   След поражението и подписания Ньойски договор през 1919 г., войниците и офицерите от Шести артилерийски полк се завръщат от фронта в пълна мизерия. В началото на 1923 г. командирът Стефан Сотиров издава заповед и назначава комитет, който да събере дарения за построяването на паметника за „загиналите светци в името на Отечеството и за утеха на вдовиците и сираците им“. 232-ма обикновени войници, въпреки недоимъка си, даряват по 100 лева  и на 23 ноември 1924 г. паметникът е открит.

   По повод годишнината е предвиден Ден на отворените врати за посещение на паметника на 23 ноември от 10 до 17 часа.

Посещения: 77

Подкатегории

baraban.bg ©

Top Desktop version