Кризисната ситуация в Сливен – мерки на общината и дарения на граждани

baraban.bg

Кризисната ситуация в Сливен – мерки на общината и дарения на граждани

   По инициатива на Община Сливен от петък, 10 април, започва поставянето на 6 мобилни чешми със сапун за измиване на ръцете пред църквите в града. Съоръженията ще останат там за периода на празниците от 11 до 20 април.

   Отделно, общината е създала организация за дезинфекция около храмовете, която ще се извършва вечер. Служителите в храмовете също имат ангажимент за обработване с препарати вътре в помещенията.  

   Община Сливен продължава да дезинфекцира всеки ден и критични точки около болничните заведения, спирки, пазара, детските площадки и кварталите „Речица“ и „Надежда“. Продължава дейността на доброволците, които дезинфекцират входните врати и домофоните на жилищните блокове.

   Ще има засилено полицейско присъствие и в квартал „Речица“, в района, в който бяха регистрирани три случая на заразени с коронавирус. Продължава засиленото полицейско присъствие и в квартал „Надежда“.

   Общинският кризисен щаб определи и правила за посещение на пазара в Сливен. В събота и неделя пазарът ще работи с два контролно-пропускателни пункта на входа и изхода от 8 до 16 часа. На място ще присъстват полицейски екипи. Всеки търговец и клиент трябва да ползва предпазни маски и да спазва и изискването за дистанция от 2 метра, което предполага максимум 30 клиенти на една алея. Задължително е всеки търговец да спазва лична хигиена и да извършва дезинфекция на сергията си.

   Правилата са част от мерките на Община Сливен за ограничаване разпространението на коронавирус по време на извънредното положение.

   На денонощния телефон на Общината продължават да постъпват сигнали за неспазване на противоепидемичните мерки. Те са основно за струпване на хора, смесени групи деца и възрастни в селата, пред блокове, вилна зона, по пейките в центъра и пазара.

   Образувано е едно досъдебно производство за неспазване на карантината и едно досъдебно производство за организиране на тържество в кв. „Надежда“.

   И докато едни не спазват карантината, други са осъзнали кризисната ситуация и това, че всички сме в нея – 81-годишният пенсионер Възкресий Киров Петров е дарил 250 лева от пенсията си на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. Освен това, група роми от най-бедната част на квартал „Надежда“ са събрали 250 лева и са ги дарили на болницата, което се случва за първи път, според изпълнителния директор на болницата д-р Васислав Петров. Голямо дарение направи партия ГЕРБ-Сливен шест тона продукти за Общинската хранителна банка.

baraban.bg ©

Top Desktop version