Сайтът на гражданското общество

baraban.bg

Мнения

Утре - детски панаир

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Утре, в Международния ден на детето, 12 до 20 ч. пред сградата на Община Сливен, всяко дете ще може да се включи в някое от забавленията на Детския панаир.

   Ще има специални игри – приложение за мобилни телефони „Музеен детектив“, което може да бъде активирано в пространствата на Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ и галерия „Сирак-Скитник“. За децата, които се интересуват от изкуство, са предвидени работилници по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, сапунена работилница, грънчарство, макиаж и др. На откритата сцена пред Общината в 16.30 ч. ще започне представлението на Държавния куклен театър „Костенурката Нурка“. Денят ще предложи още атрактивна детска програма: музикални спектакли, танци и игри за най-малките. Ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да усетят вълнението, влизайки в ролята на огнеборци. Община Сливен радва малките жители и с надуваеми атракциони – популярни анимационни герои, които ще бъдат разположени на пл. „Хаджи Димитър“ на 31 май и 1 юни. Всички инициативи са с вход свободен.

 

Посещения: 417

МАЙСКИ ДНИ НА КУЛТУРАТА „СЛИВЕНСКИ ОГНЬОВЕ“ – Какво още остава да видим

   Въпреки дъждовното време, Майските дни на културата в Сливен следват програмата си. Ето какво още можем да видим и чуем до края на месеца:

 

 

14 май /вторник/ 18.30 ч., зала „Сливен“

Връчване на наградите на лауреатите на X Национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов“ – с участието на театрална трупа „Опит за летене“ и рок-група „Монолог“ при Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“

15 май /сряда/ 18.00 ч., галерия „Май“

Обща изложба на членовете на Съюз на българските художници – Представителство Сливен

16 май /четвъртък/ 14.00 ч., зала „Сливен“

Общоградско състезание „Пиша и чета правилно“ – с участието на ученици от сливенските училища

18 май /събота/

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МУЗЕИТЕ И ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ

21 май /вторник/ 18.00 ч., зала „Сливен“

Концерт с участието на Хаик Варданян (Армения) – тенор, Татяна Шиварова – сопран и Марцио Фуллин – пиано. Вход свободен!

23 май /четвъртък/ 18.00 ч., зала „Сливен“

Тържествена вечер за връчване на наградата „Аргира Жечкова” и концерт в чест на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Диригент Ивайло Кринчев със Сливенския симфоничен оркестър и солисти Даниела Дякова – мецосопран и Иван Момиров – тенор

   19.30 ч., открита сцена на пл. „Хаджи Димитър” Празничен концерт с участието на дует „РИТОН“

   21.00 ч., пл. „Хаджи Димитър“ Празнични илюминации

Посещения: 520

Praha je drahá, т. е. Прага е скъпа

   Изразът „Праха е драха" научихме още в България, нàпреко на писанията в интернет, че цените в Прага били като в София. Не знаех, че чехите нямат звука „г" в езика си, ама така било. То пък един език – особено, като имате предвид, че го говорят бързо-бързо, без да си поемат дъх. Виж, надписите им по́ се разбират.

   Колкото до цените – може и да не сме доразбрали, защото когато си за няколко дни в Прага, няма как да излезеш много от туристическите места, където всичко е тройно. Но пък и писанията на нашенски туристи в Интернет обикновено са отпреди година-две, а за това време цените са се придвижили с космическа скорост. Ясно накъде. И причината не е само в Ковид-а, както евроатлантически коректно го обясняват екскурзоводите. По техните думи, след тази гад, социалната им система пъшкала, ама си мисля, че може и да е от мигрантите, които доста са изпъстрили белезникавите пражани, а най-паче от отлива на руски газ по тръбите.

   А Прага си е красива. Най-вече благодарение на Хитлер, който имал големи планове за нея и затова решил да не я бомбардира. Също толкова благодарение и на чешката гилдия на архитектите, от която било невъзможно да изкопчиш разрешение за събаряне на стара сграда. Затова сега всички туристи ходят из Прага навирили глава нагоре, защото покриви, фронтони, корнизи и прочее елементи в горната част на сградите са отрупани със скулптури, скулптурни орнаменти и прочее финтифлюшки, често позлатени. Да се чудиш кога са ги дялкали всичките тези статуи, но за десетина века нещата се понатрупват... 

Посещения: 1393

Подкатегории

baraban.bg ©

Top Desktop version