Сайтът на гражданското общество

baraban.bg

Мнения

На 15 април в Сливен ще изпитват сирени

   Следващия понеделник, 15 април, в Сливен ще се проведат функционални изпитания за интеграция на Локална система за оповестяване към Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението. Системата е на територията на ТД „Държавен резерв" – Петролна база.

Посещения: 39

Община Сливен приема номинации за наградата „Аргира Жечкова“

 

 

   Община Сливен разкрива процедура за номинации за наградата „Аргира Жечкова“ за 2019 година. С нея се удостоява жена-учителка и общественичка, с принос за издигане престижа на учителската професия и доказани високи професионални умения като преподавател и възпитател на младото поколение.

   Обществената комисия определя носителя на наградата „Аргира Жечкова” от постъпилите предложения на педагогически колективи, неправителствени организации и/или инициативни комитети. На заседанието си, проведено на 10.05.2018 г., комисията гласува промени в правилата за организация на работата ѝ. Предложенията, освен творческата биография на кандидата, трябва да съдържат справка за педагогическите постижения и справка за обществено-полезната дейност на номинираната, а комисията има право да изисква допълнителна информация за предложените кандидатки в срок до 10 май. Правилата за организацията на работата на обществената комисия са достъпни от сайта на Общински съвет-Сливен http://obs.sliven.bg/ .

Посещения: 55

Неделен гост: изложбата „Носии и накити от Сливенския край”

   Изложбата „Носии и накити от Сливенския край” е подредена в галерия „Седем”. Тя представя автентични народни носии от региона, автентични и възстановени накити, пана с бродирани шевици, собственост на частни лица. В изложбата са и картините на Дора Куршумова, свързани с носиите от региона. Събитието е част от основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”.

   Сред подредените експонати са празнични невестински носии от с. Радецки, Новозагорско, с.Бяла, Сливенско, с.Пъдарево, с.Жеравна и др. Посетителят може да види още: автентични мънистени трепки от Новозагорско, възстановка на накита „Синчано перо”, възстановки на мънистени гердани от Твърдишко и Сливенско, автентични наушници „кабъри”, възстановка на автентичен мънистен накит „гушник”, автентичен мънистен „кичур” от невестинска шапка и др.

Изложбата ще остане в галерия „Седем” до 5 април.

 

Димка Илиева, етнограф, споделя пред екипа на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“:

Хубавото е, че тази изложба ни връща към автентичните сливенски носии и накити 

   –  Г-жо Илиева, с какво е забележителна тази изложба?  

   – Това, което е хубавото в тази изложба, е, че ни връща към онези наши автентични сливенски носии. Естествено е, че не всичко е така, както са го оставили преди много години нашите предци. Но тук има и много хубави, уникални образци. Има и по-късни образци. Но, например, новозагорската носия цялата е много хубава, мога да кажа, че е автентична. Шапката и престилката от беленската носия също са много хубави. Престилките, които са бродирани на ръка или са фъкани, са малко по-късни от другите, които са тъкани. Но те пък грабват окото с огромното разнообразие на цветове. Виждаме и няколко вадени престилки от източния край, които също са много хубави. Организаторите на изложбата са се постарали да намерят и котленска носия с прословутата хаджийска престилка. Спомням си, че преди време имаше творческа работилница, свързана с изработването на хаджийски престилки. Тогава стигнаха до корена, до това как точно се изработва тази престилка, въпреки че повечето са донасяни от Света гора, Цариград, Ерусалим и други места. Това, че се дълбае по-надолу, за да се открие първоизточникът, да се стигне до ядрото, е хубавото. Хубаво е и, че тази изложба е илюстрирана с картини на Дора Куршумова, които показват не само носии, но и специфични невестински забраждания.

Посещения: 61

Подкатегории

baraban.bg ©

Top Desktop version