Сайтът на гражданското общество

baraban.bg

Мнения

Неделен въпрос: Ще дойде ли Аида на Туида

Ако не дойде, интернетът е насреща:

Ето либретото:

Действащи лица: 
Фараонът на Египет (бас) 
Амнерис – негова дъщеря (мецосопрано) 
Аида – етиопска принцеса, робиня (сопрано) 
Радамес – египетски военачалник (тенор) 
Рамфис – върховен жрец (бас) 
Амонасро – цар на Етиопия (баритон)

Действието се развива в Мемфис и Тива. 

Първо действие
Първа картина 
Зала в двореца на фараона в столицата на Египет - Мемфис. Рамфис известява на Радамес, че войната с Етиопия е неизбежна. Радамес се надява да бъде избран за военачалник на египтяните. Мечтае да се завърне от бойното поле като победител, за да освободи своята любима - робинята Аида. Нейният баща - царят на Етиопия е нахлул в Египет, за да освободи дъщеря си от робство. Аида е влюбена в Радамес. 
Идва Амнерис. Дъщерята на фараона също обича храбрия войн. Подозира обаче, че сърцето му принадлежи на друга. Когато Аида се появява. Амнерис забелязва, че Радамес е смутен. Пристига фараона заедно с върховния жрец Рамфис. Пратеник обявява, че етиопците предвождани от своя цар са нахлули в Египет. Фараонът възвестява началото на войната, а Радамес е избраникът на богинята Изида да бъде начело на армията. 
Разкъсвана между любовта си към Радамес и верността към своя народ, Аида моли боговете да й изпратят смърт… 

Посещения: 88

Ана, чиновниците и съдът...

   Апартаментгейт, Цветановгейт, Ангелкова обикаля плажове, джипки в пясъка – интересът на българина скача от скандал на скандал, битието му е като на римлянина в разпадащата се империя: хляб и зрелища. Зрелищата ясно кой ги осигурява, а хлябът – големите търговски вериги, които изнасят от България толкова приходи, колкото Бащицата „Европейски съюз“ няма да ни върне, ако ще да просъществува още сто години. Европейският съюз се грижи за своите производители, защитава ги от природни бедствия, от конкуренция, от болести по селскостопанските животни. И затова е добре да има един санитарен кордон по границите му, в който да не се мярка жива душа – като гарант за зарази, които биха дошли отвън. За Европейския съюз 50-60 км санитарен пояс по протежение на турската граница е много желателен, а България, както многократно ни напомня нашият премиер, има късмета да е особено важна, т.е. външна граница на този съюз. 

Посещения: 185

Василен Васевски – в търсене на неуловимата светлина

            Самият факт, че доста автори вече се опитват да тълкуват творчеството на сливенско-американския художник Василен Васевски, го прави любопитен за публиката. С откритата тази вечер изложба, поне сливенската публика има възможност да усети доколко той е успял в „улавянето“, след като натам ни насочва докторът на изкуствознанието проф. Чавдар Попов („В търсене на неуловимата светлина. Изкуството на Василен Васевски“, изд. „Български писател“ 2018 г.)

            Изложбата в родния си град художникът прави по повод на 50-тата си годишнина. Представени са 45 картини – живопис и рисунки с туш и четка. Жанрово това са портрети, пейзажи и фигурални композиции.

   

Посещения: 136

Подкатегории

baraban.bg ©

Top Desktop version