Неделен гост: Дахер Ламот

baraban.bg

Неделен гост: Дахер Ламот

Според CNN протестите в Чили са безредици, а в Боливия – борба за демокрация

 

   Кога едни протести са справедливи, демократични и „добри“, и кога са просто „лоши“, т.е. безредици на сбирщина хулигани? Всичко е относително според съвременните медии.

Да пропътуваме мислено до Чили,

където милиони хора излизат по улиците и протестират директно срещу десния президент, милиардера Себастиян Пинера, който е обаче „нашето копеле“. CNN излиза със заглавия, описвайки протестите като „безредици“ (riots), хулигански прояви, метежи и прочие. Никога дори и за момент не демонизират президента Пинера, който е на власт почти десетилетие, с доста обвинения за купуване на гласове, медии и фалшифициране на избори. Той е първият десен демократично избран президент от Пиночет насам, но мизерията и лошото управление накараха рекордни за Чили и Южна Америка протести да избухнат преди няколко седмици.

   Но това няма да го чуете в CNN и NBC, а ще преобладават заглавия, намекващи нещо от сорта „добре де, човекът уволни целия кабинет (какво искате повече)“, или, „въпреки смяната на конституцията (тия маскари) пак протестират“.

   До този момент около 20 души са загинали, 2500 са ранени, а около 3000 са арестувани. Има стотици сведения за мъчения, изнасилвания и неправомрно използване на сила от страна на службите.

Но, хей, това е нашето копеле.

А сега да се преместим в Боливия.

   Там вече за всичко е виновен левият Ево Моралес, който спечели изборите с 10% преднина, но загубилите обявиха, че е имало изборни нарушения. Които така и никой не доказа. Крайнодесни групички разбиват къщата на Моралес, а после отвличат кметица на град в Боливия, Патрисия Арсе, тоест ЖЕНА, и се гаврят с нея, боядисват и я дърпат за косата, карат я да върви боса, бият я и я принуждават да подаде оставка през сълзи.

   Очакваш шумните американски феминисти и соушъл джъстис активисти да опищят света, но не – те подкрепят самообявилата се за президент Янине Анес, която има доста шокиращи крайнодесни изказвания, особено негативни за местното население от индиански произход. САЩ и Русия я признаха за президент.

Но, хей, това са демократични протести. А Моралес нещо не съдейства на нашите петролни компании.

   Оставката на Моралес пък изкара стотици хиляди негови привърженици по улиците, предимно от местен индиански произход.

   Ляво и дясно в случая са просто антропологични измислици, без кой знае какво покритие, но са достатъчни за да накарат милиони хора по света да се лаят помежду им. Резултатите са плачевни, както виждате.

 

   Дахер Фарид Дахер е сириец, който живее в България. Известен е повече като най-забавния книжен блогър Dah Lammoth. Дахер е на 31 години, работи в БАН и живее в София. Освен един от най-популярните книжни блогъри у нас, той поддържа и друг, отново изключително популярен, хумористичен блог за „нещата от живота“ и кино. Третият му блог се казва „Истината за Сирия“. Там Дахер публикува статии по темата на английски и български език.

 

baraban.bg ©

Top Desktop version