Сайтът на гражданското общество

baraban.bg

Мнения

Почина Михаил Тенев

   Замина в отвъдното Мишо Тенев – сливналия и приятел. Светъл да е пътят му.

   Ако искате да си припомните интервюто с него, правено преди десет години за този сайт, може да изпишете името  - Михаил Тенев - в търсачката и да отворите четвъртия поред материал, под рубриката "Неделен гост". По него време Мишо все още таеше надежда, че някой ще го подкрепи в родолюбивите му усилия.

    Копираме тук и линк към предаването „Забравеният Сливен“ отпреди седем години, в което Мишо беше гост. Ако имате търпение, изгледайте го. Повече за него не можахме да направим...

   https://www.youtube.com/watch?v=U1kxKzfUuHc&feature=youtu.be

 

 

Посещения: 98

Програма за празника на Сливен

 

20 октомври /вторник/

17.00 ч., Национален музей на текстилната индустрия

Откриване на изложба „Български традиционни женски костюми от колекцията на Мариана Жекова“

 

21 октомври /сряда/

11.00 ч., къща „Миркович“

Награждаване на участниците в Традиционния ученически конкурс за рисунка „Аз и моят град“

~~~

17.00 ч., зала „Сливен“

Вечер, посветена на поета Дамян Дамянов и връчване на наградите от Националния литературен конкурс „Дамян Дамянов“ за 2020 г. 

Посещения: 48

Неделен гост: Хайдушкият манастир

    Край този манастир няма как да минете пътьом, май трябва да се запътите специално натам. Все ще ви се наложи да минете по криви полупланински пътища, но най-краткия е от Ямбол през Елхово и към село Устрем. 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Известен е като „хайдушкия“, тъй като през тъмното кърджалийско време е ставал пристан на мнозина от тях. Дали хайдути или хайдуци, е трудно да се каже – времето е насложило благородната си патина. Хиляди са треперели от споменаването само на имената им – Индже, Кара Кольо, Ангел (по-стария от двамата войводи с това име), Даалъ Стоян, Вълчан, Кара Добри, Гарабчи Георги – къде народни изедници, къде народни закрилници. (След нови двеста години историята може би ще говори с респект и за, общо взето, мразения сега Б.Б., особено след като се очертава той да стане най-дълго управлявалия ни министър-председател.) Та, от всичките тогавашни войводи, Христо доживял до старост и решил да се замонаши. Като монах вече, заживял в пещера на хълма над настоящия манастир, преобразена на църква още през VIII-IX век (до която, за съжаление, нямахме време да се изкачим), а неговите другари, Инджето и Кара Кольо най-вече, го наобикаляли. Те именно му помогнали да възобнови многократно опожарявания и срутван манастир в подножието на хълма (който, като повечето от нашите манастири, води началото си от българското средновековие). 

Посещения: 154

Подкатегории

baraban.bg ©

Top Desktop version