Сайтът на гражданското общество

baraban.bg

Мнения

Прегледи за туберкулоза от 17 до 21 юни в Сливен

    Дни на отворени врати и безплатни прегледи за туберкулоза ще се проведат от 17 до 21 юни в Сливен. Те ще се извършват отново в специализирания кабинет на Отделението по пневмология и фтизиатрия на „МБАЛ Д-р Иван Селимински – Сливен“ от 8.00 до 12.00 часа. Кабинетът се намира на адрес - гр. Сливен, ул. „Сергей Румянцев“ № 2. На всички желаещи ще се извърши безплатен скрининг за риска от туберкулоза чрез преглед, консултации, попълване на анкетна карта и др.


   Седмиците на отворените врати осигуряват добра разкриваемост на случаите на туберкулозна инфекция. Тя е заболяване, което продължава да представлява заплаха за общественото здраве. Причинителят е туберкулозния микобактерий, който се отличава със значителна устойчивост във външната среда. Човек се заразява предимно по въздушно – капков път чрез отделени от болните туберкулозни бактерии във въздуха при кашляне, кихане, разговор. Много по-рядко е възможно заразяване по хранителен път чрез консумиране на мляко или млечни продукти от болни животни. Рискови фактори могат да бъдат тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, непълноценно хранене, лоши битови условия. Заболяването е по-често при имунокомпрометирани лица.

Посещения: 73

Утре - детски панаир

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Утре, в Международния ден на детето, 12 до 20 ч. пред сградата на Община Сливен, всяко дете ще може да се включи в някое от забавленията на Детския панаир.

   Ще има специални игри – приложение за мобилни телефони „Музеен детектив“, което може да бъде активирано в пространствата на Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ и галерия „Сирак-Скитник“. За децата, които се интересуват от изкуство, са предвидени работилници по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, сапунена работилница, грънчарство, макиаж и др. На откритата сцена пред Общината в 16.30 ч. ще започне представлението на Държавния куклен театър „Костенурката Нурка“. Денят ще предложи още атрактивна детска програма: музикални спектакли, танци и игри за най-малките. Ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да усетят вълнението, влизайки в ролята на огнеборци. Община Сливен радва малките жители и с надуваеми атракциони – популярни анимационни герои, които ще бъдат разположени на пл. „Хаджи Димитър“ на 31 май и 1 юни. Всички инициативи са с вход свободен.

 

Посещения: 678

МАЙСКИ ДНИ НА КУЛТУРАТА „СЛИВЕНСКИ ОГНЬОВЕ“ – Какво още остава да видим

   Въпреки дъждовното време, Майските дни на културата в Сливен следват програмата си. Ето какво още можем да видим и чуем до края на месеца:

 

 

14 май /вторник/ 18.30 ч., зала „Сливен“

Връчване на наградите на лауреатите на X Национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов“ – с участието на театрална трупа „Опит за летене“ и рок-група „Монолог“ при Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“

15 май /сряда/ 18.00 ч., галерия „Май“

Обща изложба на членовете на Съюз на българските художници – Представителство Сливен

16 май /четвъртък/ 14.00 ч., зала „Сливен“

Общоградско състезание „Пиша и чета правилно“ – с участието на ученици от сливенските училища

18 май /събота/

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МУЗЕИТЕ И ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ

21 май /вторник/ 18.00 ч., зала „Сливен“

Концерт с участието на Хаик Варданян (Армения) – тенор, Татяна Шиварова – сопран и Марцио Фуллин – пиано. Вход свободен!

23 май /четвъртък/ 18.00 ч., зала „Сливен“

Тържествена вечер за връчване на наградата „Аргира Жечкова” и концерт в чест на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Диригент Ивайло Кринчев със Сливенския симфоничен оркестър и солисти Даниела Дякова – мецосопран и Иван Момиров – тенор

   19.30 ч., открита сцена на пл. „Хаджи Димитър” Празничен концерт с участието на дует „РИТОН“

   21.00 ч., пл. „Хаджи Димитър“ Празнични илюминации

Посещения: 588

Подкатегории

baraban.bg ©

Top Desktop version