Сайтът на гражданското общество

baraban.bg

Uncategorised

Съобщение

   На 12 май, събота, от 11 ч. в офиса на ПП „Движение България на гражданите“ (ДБГ) – Сливен, на ул. Мишо Тодоров“ № 7, ще се проведе областно събрание за избор на областен координатор на ДБГ.

   В събранието ще участват делегатите, избрани на общинските партийни събрания.

Посещения: 2116

Програма за Трети март в Сливен

 

   Програмата започва на 1 март /сряда/ с представянето в Регионалния исторически музей (РИМ) на юбилейния вестник „И днес йощ Балканът!“. Българското опълчение“ – издание на музея и на Държавния архив в Сливен. Автори на юбилейното издание са Мария Кирова и Росица Георгиева от РИМ и Ради Радев от архива. Художник е Петър Петров, дизайна на вестника е на Даниела Мъндева. Събитието е от 17 ч.

   Вестникът акцентира върху участието на опълченците в сраженията от стратегическо значение в хода на Руско-турската освободителна война - при Стара Загора, Шипка, Шейново и други. Поместени са бележки на няколко опълченеца от Сливенска област. Публикувани са оценки на руски генерали за саможертвата на българските доброволци. В изданието е приложен списък на 187 опълченци по дружини и конната сотня, родени или живели в Сливенска област.

   На 2 март /четвъртък/ от 11 ч., от Градската градина по бул. „Цар Освободител“ до площад „Хаджи Димитър“ ще премине шествие на първокласниците от сливенските училища, водено от Военния духов оркестър. В 12 часа на площада ще има ритуал „Клетва на първокласника“.Клетвата е по текст на Ники Комедвенска. Събитието се организира по инициатива на Основно училище „Д-р Иван Селимински“ и Регионалното управление на образованието – Сливен. Същия ден от 12.30 ч. в Народно читалище „Хаджи Димитър – 1937“ ще се проведе „Урок по родолюбие“ с участието на ученици от основно училище „Христо Ботев“.

Посещения: 2552

Тракийски калеври в Сливенския музей

   В навечерието на Коледа Регионалният исторически музей (РИМ) в Сливен представя витрини с нови, уникални експонати –  дамски кожени обувки от ІІ в. сл. Хр., бронзова хидрия и керамични съдчета от V в. пр. Хр. Предметите са открити още през 2009 г., при археологически разкопки от екипа на Диана Димитрова и РИМ – Сливен в Попова могила (с. Трапоклово) и Златната могила (с.Чинтулово) и влязоха в музея сега, след продължителен реставрационен процес, извършен от доц. Георги Мавров (обувките) и от Искрен Шопов (съдовете).

Посещения: 2808

baraban.bg ©

Top Desktop version