Програма за Трети март в Сливен

baraban.bg

Програма за Трети март в Сливен

 

   Програмата започва на 1 март /сряда/ с представянето в Регионалния исторически музей (РИМ) на юбилейния вестник „И днес йощ Балканът!“. Българското опълчение“ – издание на музея и на Държавния архив в Сливен. Автори на юбилейното издание са Мария Кирова и Росица Георгиева от РИМ и Ради Радев от архива. Художник е Петър Петров, дизайна на вестника е на Даниела Мъндева. Събитието е от 17 ч.

   Вестникът акцентира върху участието на опълченците в сраженията от стратегическо значение в хода на Руско-турската освободителна война - при Стара Загора, Шипка, Шейново и други. Поместени са бележки на няколко опълченеца от Сливенска област. Публикувани са оценки на руски генерали за саможертвата на българските доброволци. В изданието е приложен списък на 187 опълченци по дружини и конната сотня, родени или живели в Сливенска област.

   На 2 март /четвъртък/ от 11 ч., от Градската градина по бул. „Цар Освободител“ до площад „Хаджи Димитър“ ще премине шествие на първокласниците от сливенските училища, водено от Военния духов оркестър. В 12 часа на площада ще има ритуал „Клетва на първокласника“.Клетвата е по текст на Ники Комедвенска. Събитието се организира по инициатива на Основно училище „Д-р Иван Селимински“ и Регионалното управление на образованието – Сливен. Същия ден от 12.30 ч. в Народно читалище „Хаджи Димитър – 1937“ ще се проведе „Урок по родолюбие“ с участието на ученици от основно училище „Христо Ботев“.

   В 18.30 ч. в зала „Сливен“ ще започне празничният концерт, посветен на националния празник. В него ще вземат участие смесен хор „Добри Чинтулов“ при НЧ „Зора – 1860“ с диригент акад. Методий Григоров,  изпълнители от детска градина „Вержин и Хаик Папазян“, с музикален учител Йорданка Желязкова, ДГ „Елица“ – музикален учител Калина Станчева, ДГ „Теменуга“, с музикален учител Тодорка Ченкова,  Детски танцов ансамбъл „Тракийче“ при Център за подкрепа за личностно развитие – Детски комплекс, с ръководители Виолина Петкова и Мирчо Дерменски,  гайдарски оркестър „101 каба гайди“ от Смолян. Водещи на концерта ще бъдат артистите от Драматичния театър в Сливен Николина Велчева и Ивайло Гандев. В 19.30 ч., пред зала „Сливен“ ще има празнични илюминации с фойерверки и лазерно шоу.

   На 3 март /петък/ от 10.15 ч. ще се състои Празнично шествие на ученици от сливенските училища, които ще преминат от  Градската градина, по бул. „Цар Освободител“, до пл. „Хаджи Димитър“. Шествието ще бъде водено от гайдарски оркестър „101 каба гайди“ от  Смолян. В 11 ч. на площада ще започне церемония по издигане на националното знаме на Република България. Приветствено слово по повод Националния празник ще произнесе кметът на Сливен Стефан Радев. Панихида в памет на загиналите войни за Освобождението на България и благодарствен молебен ще отслужат свещеници от Сливенска епархия. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

   Честването на националния празник ще завърши с 53-та лекоатлетическа щафета „Освободител”, която ще започне в 12 часа. Стартът и финалът ще са пред сградата на съда. Награждаването на победителите ще е на пл. „Хаджи Димитър“.

baraban.bg ©

Top Desktop version