Нов сезон на Одеския български драматичен театър

baraban.bg

Нов сезон на Одеския български драматичен театър

OBDT   Тази вечер Одеският български драматичен театър към Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ започва новия си сезон. На малката сцена на Одеския украински театър ще бъде представена пиесата „Рейс“ по мотивите на българския писател и драматург Станислав Стратиев. С тази постановка преди няколко месеца бе възроден българският театър в Одеса.

   Инициатор на това събитие за българската общност в Одеса е Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“. За подготовка на трупата бе поканен народния артист на Украйна, режисьорът Игор Равицкий. В продължение на 8 месеца той подготвя група български младежи, изявили желание да играят в театъра. Трупата на новосъздадения театър дебютира на 18 май 2013 г. по време на участие в Международния театрален фестивал „Велко Кънев“ в гр. Тополовград, България. Там те спечелват и първата си награда  в номинацията „Най-добра женска роля от втори план“, която бе присъдена на актрисата Альона Пепеляшкова.

   „Българският театър бе ново предизвикателство за българите в Одеса. По време на първите постановки на пиесата „Рейс“ залата бе препълнена. Много хора разбраха за нас и искаха да ни видят, ето затова ние отново сме на сцената днес. В момента също така работим върху нова пиеса на български език. Планираме да бъде готова до Коледа. Усещаме голяма подкрепа от публиката. Това ни дава сигурност, че българският театър е търсен. Този факт ни изпълва с желание да вървим напред“, споделя художественият ръководител на Одеския български драматичен театър, Станислав Садаклиев.

   Меценат и един от идейните вдъхновители за създаване на Одеския български драматичен театър е Юрий Граматик, президент на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“.

baraban.bg ©

Top Desktop version