Гласувайте за Стария бряст!

baraban.bg

Гласувайте за Стария бряст!

   От днес до края на месеца върви гласуването в международния конкурс за европейско дърво на годината.  Участникът от България е сливенското дърво, което всички наричаме Старият бряст. Хилядолетният полски бряст в центъра на Сливен е малка останка от някогашната непрогледна гора, покривала тези земи. С дървото се свързват много легенди, исторически предания за хайдути. Важните за Сливен събития са започвали и започват от мястото, където се намира то. Под клоните му влюбените си определят срещи. Това дърво е един от символите на града.

    Брястът стана първенец в националния кръг на състезанието и сега се включва в европейския етап заедно с дървета от още девет държави. Първенецът ще бъде определен чрез гласуване от 1 до 28 февруари в интернет, на страницата на конкурса www.treeoftheyear.org.

   Европейското състезание е четвърто поред. То е тръгнало от конкурса "Чешко дърво на годината" по инициатива на фондация "Партньори"-Чехия, към която са се присъединили и други страни. Мотото на конкурса е: "Ние не търсим най-старото, най-високото, най-дебелото, най-красивото и най-редкия вид дърво. Търсим най-обичаното, запечатало се в сърцата и умовете на хората и тяхната общност".

   В конкурса българският многовековен бряст ще е в конкуренция с други, любими на хората дървета - чешкият дъб-защитник, огромна дива круша в Унгария, красив мъхест дъб в Италия, сива топола в Ирландия, , дъбът пред Пролома на мъртвите в Уелс, още три дъба в Полша Словакия, и Шотландия, летният дъб-бонзай, гордост на Франция.

 

   За да подпомогне кампанията в полза на сливенското дърво и да улесни гласуването, община Сливен създаде специална рубрика в сайта си на адрес http://www.sliven.bg/index.csp?f=OldElm . Не пропускайте да гласувате!

   Резултатите ще бъдат обявени на церемония на 19 март в Брюксел.

baraban.bg ©

Top Desktop version