Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

www.dnevnik.bg и

политологът Първан Симеонов

 

Какви нови политически проекти ще се появят?

- Част от тях вече започнаха да се появяват. Знаете кои са болните теми на обществото ни - това ще са и темите, в които нови проекти ще се целят: бедност, корупция и други проблеми на правовия ред, недоверие към политическия елит. Нищо особено ново. Проектите все са нови, но съдържанието им е старо. Това значи, че проблемите в България просто не се решават със задоволителна скорост.

 

Кои ще бъдат успешни?

- Знаете, успешни са се оказвали винаги онези, които съдържат най-много популизъм, нови ярки лица. През 2017 г. вероятно успешно ще звучат онези политици, които умеят да излъчват и национализъм. Това се харчи. Национал-социалните настроения са нещо, с което вече свикваме. 

 

Ще настъпят ли промени и какви в ГЕРБ, в БСП?

- БСП очевидно се променя – в синхрон с поръчката за смяна на елита, която избирателите дадоха на тези избори. ГЕРБ в годините назад също се прочистваше. Промените в тези партии зависят много от резултата на изборите. Нека не избързваме с прогнозите, има доста време.

 

Каква роля ще си извоюва ДПС?

- На тези избори предстои да видим също дали и каква е щетата от ДОСТ върху електоралния корпус на ДПС. За момента електоралното влияние на ДОСТ остава по-скоро ниско и това е добра новина за ДПС. Не можем да сме сигурни обаче, преди да видим парламентарни избори. Пък и влиянието на ДОСТ е важно не толкова като гласове, а като междудържавен фактор. И след изборите ДПС ще продължи да бъде един от основните фактори в политически процес.

 

Да очакваме ли повече популизъм?

- Можем спокойно да очакваме. Явно е, че през 7-8 години у нас се събират сериозни популистки настроения. 2001, 2009 и сега – все антипартийни и антиелитни нагласи, които доведоха на власт Сакскобургготски и Борисов. А между тях в годините имаше доста по-малки, но шумни, популисти. Хубавото в България е точното това, че имаме сериозен опит с популистките избухвания, не са нещо ново за нас.

 

Ще има ли трети кабинет Борисов?

- Възможно е.

 

Колко още Бойко Борисов ще може да разчита на харизмата си?

- Той самият може да разчита на нея дълго. Видя се обаче, че другите около него вече не могат да разчитат единствено на неговата харизма, както беше по-рано. Цецка Цачева, например, не можа да се възползва от харизмата на Борисов. Пък и тази харизма вече е от нов тип: ГЕРБ вече загуби избори. Това не бяхме виждали. Загуби се легендата "Борисов". Сега вече ГЕРБ е нормална политическа сила.

 

Възможна ли е коалиция ГЕРБ – БСП?

- Аз съм един от тези, които никога не са изключвали такъв вариант. Разбира се, ако той се случи, вероятно ще бъде разказан като правителство на сигурността, стабилизацията или друго подобно – провокирано, например, от международните събития.

 

Какви са очакванията Ви за президента Радев, имате ли опасения?

- Нека видим първите му стъпки като президент. Румен Радев получава доста сложна задача още от първите дни на реалното си навлизане в политиката – ще трябва да съставя кабинет. Засега се държи по-скоро с опит за баланс във външнополитическото говорене. В говоренето си по външнополитически въпроси той по-скоро прилича на Борисов.

 

Ще расте или ще отслабва влиянието на шоумените?

- В България то е постоянно. Поне от петнайстина години насам България избира телевизионни звезди.

 

Кои външнополитически събития биха влияли най-силно на вътрешната политика в България?

- Изборите в основни страни на ЕС. Волята на Турция. Посоката, която ще вземе САЩ. Действията на Русия. 2017 г. ще е решаваща за бъдещето на ЕС.

 

Каква 2017 си пожелавате?    

- Бих се радвал, ако годината е стабилна и устойчива за ЕС – предстоят избори в ключови европейски страни и това може да разклати Съюза сериозно. Дано и България съумее да запази балансите в поведението си – в един все по-непредвидим свят.

baraban.bg ©

Top Desktop version