Сливенски възстановчици пред паметника на българския кан Алцек в Италия

baraban.bg

Сливенски възстановчици пред паметника на българския кан Алцек в Италия

   Сдружение „Клуб за средновековни военни изкуства Ратина” при крепост Туида представи традиционни бранни техники в рамките на фестивала, посветен на годишнината от откриването на паметника на Алцек в италианското градче Челе ди Булгерия. 

   По покана на Фондация „Въздигане”, към бреговете на Италия от Сливен потегли делегация от 10 души, с ръководител Милен Петров. На 7 юни пред паметника на българския предводител Алцек групата бе основният акцент в празничната програма. Добрата подготовка на членовете на Клуба за средновековни военни изкуства, изключително топлото посрещане и общата историческа памет доведоха до блестящото и емоционално представяне пред многобройната публика.

   Сдружение „Клуб за средновековни военни изкуства Ратина” е основан през 2015г , със седалище град Сливен и ръководител Милен Петров. Клубът носи своето име по аналогия на една легендарна и отдавна загубена древна книга, съдържаща епичните военни песни на българите. Сведение за тази книга откриваме в сборника от обредни народни песни - ,,Веда Словена” Книга II, глава XXI. Обряди. 

   Основна цел на клуба е изследване на средновековното българско военно дело и съхраняването му под формата на традиционно военно изкуство. Дейностите предназначени за постигане на тази цел са насочени към пресъздаване на средновековната бойна култура и нейните ценности чрез упражняване на тялото в определени форми на въоръжената борба. Дейността на клубa включва още: реконструкция на средновековното българско въоръжение и облекло, като отговор на възникващите в историческата наука въпроси, както и представяне на различните социални и културни аспекти от военния бит и живота на населението в ранно-средновековната крепост Туида-Сливен. Период на пресъздаване: Първа българска държава ( VII-XI век ). 

   В клуба членуват целият екип на крепост Туида, деца и възрастни от град Сливен. От основаването си, клуб Ратина и екипът на крепост Туида имат множество съвместни изяви, свързани със средновековни възстановки, демонстрации на военни изкуства и участия в народни събори, провеждани в старопрестолните градове Плиска и Велики Преслав, в крепостта Маркели и с.Върбица, в Аула на школа ,,Багатур” в гр. Стара Загора, гр. Мездра, гр. Асеновград, гр. Ямбол и разбира се в самата Туида.

   Българският автобус, с доброволци и участници бе придружен от проф. Маргарита Ваклинова - дългогодишен директор на Националния археологически институт с музей към БАН, която е сред най-известните проучватели на Средновековието. Интересни дискусии, спорни въпроси и бъдещи планове съпътстваха пътуването. При пристигането си в регион Кампания българските делегати бяха посрещнати с украсени с българския трикольор градове, надписи, които приветстваха на роден език с „Добре дошъл!” и много усмивки. Местните жители бяха подготвили кулинарни дегустации на домашно приготвени ястия и сладкиши. Посланикът на Република България в Рим Н.Пр. Марин Райков изрази огромното си очакване за представянето на сливенската група при пристигането им в Челе ди Булгерия.

   По време на Фолклорната среща-фестивал бе отбелязана и годишнината от побратимяването на град Велики Преслав и град Челе ди Булгерия. 

   По времето на кръглата маса, посветена на побратимяването и разкритите възможности,  Негово превъзходителство Марин Райков връчи от името на Министерството на външните работи почетния знак „Златна лаврова клонка” на кмета на Челе ди Булгериа – Джино Марота. Той от своя страна изказа благодарности и заслуги на българското посолство и в частност на доц. Николай Нинов, Фондация Трежър и Фондация Въздигане, на които се дължи издигането на паметника на Хан Алцек в италианския град. 

   Италианските селища, за които се твърди, че имат български произход, са над стотина: Болгаре до Бергамо, Болгер до Терни, Болгери до Ливорно, Булгари ди Чезена до Форли, Булгарограсо до Комо. Най-здраво свързано с нашата история е Челе ди Булгерия, което в превод означава килии от България. До него се стига след едночасово пътуване с кола от Салерно. Виещ се планински път отвежда до долината Мингардо в подножието на връх Булгерия. Оприличаван на излегнал се лъв, 1225-метровият връх докосва с южния си склон Средиземно море. 

   Според някой автори, българите пристигат тук на няколко вълни, започващи още от IV-V век , като най-чувствително било заселването им през VII век, когато братът на кан Аспарух – Алцек, се придвижил към Централна Европа със своята орда, наброяваща около петдесет хиляди души. Той се отделил от своя по-голям брат, преминал устието на р. Дунав някъде около укрепения лагер Онгъла и движейки се по маршрута преминаващ през днешните градове София, Белград и Дубровник, достигнал Апенинския п-ов. През 668 г., той помолил лангобардския крал Гринуалд да му разреши да се засели на негова земя. Кралят го назначил на военна служба при себе си и го изпратил заедно с войската му в Беневенто. Там кралският син Ромуалд предоставил на българите една крайбрежна област в Равена заедно с градовете Сепино, Идерния, Бовуанцум (по-късно наречен Бояно) и други, намиращи се в днешната област Кампобасо, които българите доустроили и развили.

   За по-късните връзки  връзки между България и Италия спомогнал и фактът, че при Първото и Второто Българско царство страната ни е имала излаз на Адриатическо море чрез Драчката област, в която по него време живеело основно българско население. Морската граница давала възможност за продължаване на връзките и развиване на търговски обмен между България и Италия. Броят на българите, заселили се в Италия между ІІІ и ХVІ, век бил значителен. Българските общности имали принос в развитието на италианското общество. През годините българи са заемали важни постове в управлението, държавната администрация, магистратурата, военната аристокрация и в институцията на Римокатолическата църква. През 1 119 г. българската общност в Болоня основала университет, наречен “Universitato Bulgaro”, който е един от най-старите университети в Европа. Българите оставили ясни следи в наименованията на географски области, планини, реки и местности в Италия, особено в Равена, Ломбардия, Тоскана, Пиемонт, Емилия и Умбрия. През ХVІІІ век в областта Чезена е имало община с име Bulgariа.

Връзки с обществеността

Община Сливен

P.S.: Паметникът е открит през 2016 г., скулптор е Дишко Дишков.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

baraban.bg ©

Top Desktop version