Неделно: След вчерашния протест в парк „Росенец“

baraban.bg

Неделно: След вчерашния протест в парк „Росенец“

Христо Иванов установил, че ГЕРБ не управлява МВР

От www.news.bg   

   Лидерът на „Да, България“ и съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов установява тежка невъзможност на ГЕРБ да управлява Министерство на вътрешните работи. В студиото на БиТиВи той заяви очаква оставката на вътрешния министър Младен Маринов.

   Поводът е не само сблъсъците по време на протестите в София и побоя над момче, а и опитът му от вчера от ситуацията в парк „Росенец“, където служителите на МВР спряха достъпа на български граждани до бреговата линия. По никакъв начин тези служители не са изпълнявали задължения и не са се подчинявали – „кметът Димитър Николов се щура като муха без глава повече от час“ и „Николов един час се щура, а МВР го игнорира като муха“, поясни Христо Иванов. Припомняме, че Николов сам заяви, че хората трябва да бъдат допуснати до плажа и че за него действията на служителите на МВР са недопустими. В последствие следобед лично премиерът Борисов поиска оставката на шефа на МВР - Бургас, който си я подаде и обяви това пред журналистите в парк „Росенец“, но в последствие вътрешния министър Младен Маринов не я прие, тъй като не видя грешки в действията му. „Нито ГЕРБ, нито кметът може да окаже някакво въздействие там“, е заключението на Христо Иванов.

   Той смята да подаде сигнал да се разследва дали служителите на МВР не са действали по план да предизвикат етническо напрежение и сблъсък абсолютно целенасочено. Много пъти от партията са поискали да им се предостави план и маршрутна схема, така че гражданите да стигнат до плажа. В крайна сметка кметът Николов ги е превел през една пътека. На самия плаж, при срещата между едните и другите активисти, се видя, че етническо напрежение не възникна, защото хората нямат проблем едни с други, посочи Ивайло Мирчев и допълни, че заедно с хората с бели шапки не само се пели химна, но и са скандирали „оставка“ и „мафията вън“.

   Иванов обясни, че акцията му от вторник с достигането по море до плажа „Росенец“ не е само ПР акция, а част от тяхната правна стратегия, макар и да не е очаквал, че охранителите на НСО ще се държат като охрана на мафиотски бос. Не се е притеснявал в нито един момент, но и не е очаквал да се сблъска с такава степен на мафиотизация на български държавни структури.

   Христо Иванов коментира и разговора си по телефона с премиера Бойко Борисов, който му се е обадил в момента, когато вече са били близо до самия плаж. Иванов заяви, че „той не е на себе си“ и тезите му за конспирации и заговори показват, че Борисов трябва да мине през избори, за да дойде на себе си и да стъпи на земята.

   На въпрос дали акцията „Росенец“ не е просто старт на предизборната кампания на „Да, България“ Христо Иванов заяви, че те са политическа формация, а това означава, че винаги са в предизборна ситуация и са готови винаги да изложат аргументи. Той посочи и че нямат нищо общо с господин Божков и се противопостави на това да се правят внушения ангро. Призова и различните публични личности и политически лидери да изявят ясно своите позиции.

   Христо Иванов съобщи и че е получил обещание да му се предоставят всички документи за "Лукойл" и базата му Росенец.

baraban.bg ©

Top Desktop version