С 30 % намаление на бюджета, Сливенската областна болница е в невъзможност да работи

baraban.bg

С 30 % намаление на бюджета, Сливенската областна болница е в невъзможност да работи

bolnica-Sl   Делегираният бюджет за месец август, определен от здравноосигурителната каса на МБАЛ „Д-р Иван Селимински” в Сливен е намален с над 30, вместо с 12 – 15%, каквато е била договорката, каза изпълнителният директор на здравното заведение д-р Васислав Петров. На срещи с болничните директори ръководството на НЗОК е обяснило, че ако миналата година касата е плащала за болнична помощ средно месечно по 85 млн. лв., тази година, поради липса на средства в бюджета, парите няма да са повече от 75 млн. Средномесечно най-голямата болница в Сливенска област изработва по клинични пътеки и получава от касата 1 млн. лв. Вместо очакваните 850 – 900 хиляди лева за август обаче, д-р Петров бил поканен в РЗОК да подпише договор за 644 хил. лв. По-сериозно орязване на бюджета не е имало от 2000 г. насам. „Реших, че не мога да подпиша този бюджет без решение на Съвета на директорите, тъй като такъв бюджет поставя болницата в невъзможност да работи. Средният фонд работна заплата за месеца варира от 670 до 700 хил. лв., около 125 хиляди отиват за режийни разноски - ток, вода, бензин за линейки, телефон, охрана, храна и други услуги като пране и пр. Други 20 хиляди ежемесечно се дават за поддръжка на апаратурата. Отделно е грамадното перо за лекарства и консумативи. В момента просрочените задължения на болницата са 1 850 хил. лв. и фирми-доставчици ултимативно настояват за спешно подписване на погасителен план”, обясни д-р Петров. 

   Съветът на директорите е решил да се изчака с подписването и да се настоява за корекция. „С неподписването изразяваме някаква форма на протест”, смятат от ръководството на болницата. Писмо за съдействие е изпратено и до Министерството на здравеопазването, защото толкова орязан болничен бюджет няма да помогне, а ще навреди на бюджета на държавата, уверени са лекарите. Утре спешно се свиква и национален съвет на Българския лекарски съюз, който ще обсъжда ситуацията в болничните заведения, съобщи председателят на регионалната колегия д-р Юлия Бянкова. 

   С 519 легла, МБАЛ „Д-р Иван Селимински” е една от големите в страната. Тя поема и всички спешни случаи в областта. За да запази категорията си, няма вариант да съкращава персонал, напротив, той би следвало да бъде увеличен, поясни д-р Петров. Обсъждан е вариант за закриване на някои отделения, но засега той не е приет. От вчера в болницата се извършват само плановите операции, които не търпят отлагане и е наложено стриктно следене на разходите. Периодът обаче е такъв, че пациентите се увеличават. До 9 август през болницата са минали пациенти, за които касата би следвало да изплати 200 хиляди лева. Поради повишения брой пътни произшествия и жегите, изразходваните в реанимацията средства са колкото през целия юли. Към осемте легла в това отделение е добавена количка, на която е настанен пациент от Котленско, натровен с гъби. В момента няма пациент, който е възможно да бъде изведен от спешното отделение или от реанимацията, като само за едно от децата със съчетана травма, настанено там, дневно се изразходват хиляди левове за апарат за вентилация, антибиотици и съпътстваща терапия.

   Същевременно, МБАЛ „Д-р Ив. Селимински” има фактурирани и неизплатени от РЗОК 1 611 хил. лв. за времето от месец март насам. „Очакваме разплащане на част от парите за юни. Но излиза, че с тези пари незаконно трябва да плащаме консумативи, вместо да ги изразходваме за лечение на болни”, коментира д-р Васислав Петров.

   Като една от причините за недостигащите пари в здравеопазването, д-р Бянкова сочи силно увеличения брой болнични заведения в страната – от 200 на 430. Останалите болници в Сливенска област – общински и частни, вече са подписали анексите към договорите си с РЗОК за месец август. Срокът за подписването е 12 август.

baraban.bg ©

Top Desktop version