Според БСП

baraban.bg

Според БСП

Предстоящ вот на недоверие ще е разделителна линия между управляващи и опозиция

stani6ko    Още тази седмица ще започнем консултациите за внасяне на вот на недоверие към правителството. Това обяви на пресконференция председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев. Лидерът на социалистите изтъкна, че отношението на политическите сили към вота ще е показателно за това кой е част от управлението и кой е в опозиция и не подкрепя политиката на правителството. Станишев определи като неубедително поведението на тези политически сили в парламента, които не приемат фундаментални политики на правителството, но не биха подкрепили вот на недоверие, иницииран от социалистите.

   Сергей Станишев изброи три теми, които могат да  бъдат основа за вота на недоверие. Първата е свързана със състоянието на здравеопазването. Според лидера на БСП здравеопазването е в пълен колапс и нито една система не функционира нормално. „Отива се към много тежък, лош сценарий”, предупреди Станишев. Втората тема е провалът на антикризисната политика на правителството. Лидерът на БСП изтъкна, че докато в ЕС е налице икономически растеж, в България спадът продължава. За първото тримесечие спадът е 3.5% от БВП, а за второто е 1.6%. Третата тема, която може да бъде основание за вот на недоверие, е свързана с доходите на хората и влошаване качеството на живот. „Този политически сезон ще е на още по-бързото обедняване на хората”, предупреди председателят на БСП.

   Сергей Станишев коментира обещанието на премиера до края на мандата да бъдат усвоени 90% от европейските средства. Лидерът на БСП изтъкна, че към момента е изминало половината от времето за договаряне на средствата от ЕС. Договорени са 25% от възможните средства, като близо 20% са договорени от предишното правителство. Остава още 50% от времето, за което трябва да се договорят 75% от средствата, които са отпуснати за България.

baraban.bg ©

Top Desktop version