Предстои установяване зъбния статус на българските деца

baraban.bg

Предстои установяване зъбния статус на българските деца

detski_kabinet  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Здравната профилактика трябва да бъде грижа на държавата, а не на здравното осигуряване, заяви д-р Николай Шарков, председател на УС на Българския зъболекарски съюз. „В задължителното здравно осигуряване се говори за профилактика, но внимателният прочит на закона показва, че НЗОК плаща за дейности”, поясни той. Първа стъпка в правилната посока е приетата през април 2009 г. Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 г. в България, стана ясно на националната среща на денталните лекари, която се провежда в Сливен на 24 и 25 септември. „Това е комплексна програма, която включва много дейности, целящи подобряване здравето на децата. Защото здравите зъби и венци влияят на цялото здравно състояние на човек. Първото действие по тази програма е до края на годината да бъдат прегледани 21 000 деца от три възрастови групи – до 6, до 12 и до 18 г., избрани на случаен принцип от градовете и селата, с информираното съгласие на родителите. Прегледите ще се извършват с инструменти за еднократна употреба и за всеки от тях ще се попълва специална карта. Изследването за пръв път от 1982 г. насам ще даде национални данни за състоянието зъбите и венците на нашите деца”, каза д-р Шарков. През споменатата година България подава данни до Световната здравна организация за зъбния статус на децата си, които обаче според д-р Шарков са фалшифицирани, тъй като не се основават на никакво изследване.

   Кризисния период, в който се реализира националната програма, води до съкращаване на дейности, предвидени в нея. Така например, няма да стартира поставянето на силанти – специални материали (пластичен композит) върху ямките и фисулите на първите постоянни дъвкателни зъби при децата, които да ги предпазват от кариеси. Установено е, че поставянето им намалява зъбния кариес до 75 – 80%.

   Според специалистите – участници в срещата, всеки лев вложен в профилактика, спестява 5 – 7 лв. от лечение. Те коментираха, че знанията и уменията за опазване оралното здраве на българското население, са на уникално ниско ниво. Макар че специално за децата държавата поема почти изцяло разходите за лекуване на зъбите, само 18-20% от нуждаещите се ползват тези права. Според д-р Шарков, не повече от 33% от българите редовно мият зъбите си (толкова си купуват четки и пасти за зъби), като много малка част от хората са наясно с правилната устна хигиена.

   На срещата зъболекарите, с участието на представители на Министерството на здравеопазването, НЗОК, факултета по дентална медицина в Пловдив, на Българския зъболекарски съюз и Националното сдружение на денталните центрове в България, ще дискутират следдипломното обучение, специализациите на денталните центрове, както и базите за практическо обучение на специализантите, акредитираните дентални центрове и факултетите по дентална медицина. Повод за дискусия ще е и денталното лечение на децата и лицата с увреждания, на социално слабите, възрастните и здравно неосигурените. Тема, свързана с регион Сливен, е лечението на настанените в Дома за възрастни с умствена изостаналост на „Качулка”. Там има около 240 души, за които здравната каса заплаща само две манипулации и преглед.

   Втората национална среща на денталните лекари започна с откриване на обновен детски дентален кабинет в “Дентален център 1 Сливен” ЕООД, с уникално за страната оборудване.

baraban.bg ©

Top Desktop version