Вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов: Протест на 7 октомври ще има

baraban.bg

Вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов: Протест на 7 октомври ще има

d-r_Kokalov   Не е вярна появилата се мълва, че КНСБ се отказва от националния протестен митинг-шествие на 7 октомври, заяви в Сливен вицепрезидентът на синдиката д-р Иван Кокалов. Именно предстоящите протести, обсъжда той със сливенските синдикалисти. „На първо място от причините да протестираме е предложената промяна на Кодекса за социално осигуряване, другата е финансовата необезпеченост и липсата на яснота за реформата в здравеопазването и третата – несъгласието ни с предложената нова система за формиране на трудовите възнаграждания на държавните служители, с която се предлага да отпадне класът за прослужено време”, уточни д-р Кокалов. Той припомни, че синдикатът е отправил писмо до премиера, в което го моли да оттегли законопроекта за промяна на кодекса, тъй като той е съвсем различен от обсъждания със социалните партньори, а отделно, че напоследък и у самите управляващи се забелязва отстъпление от редица моменти, залегнали в него, което следва да намери място в предложението. „Всички заложени промени в Кодекса за социално осигуряване, които са с огромна социална цена, ще доведат до финансов ефект от 80 млн. лв. Тази сума е несравнима с ефекта, който биха имали някои от новообсъжданите предложения - само предложението двата процента от здравната вноска да отива в пенсионната система, носи 400 млн. лв. годишно. Да не говорим, че завършилото договаряне на минималните осигурителни доходи между синдикати и работодатели, което ще бъде узаконено с постановление на Министерския съвет и според което увеличението за следващата година е с 5,6%, във финансово изражение носи в НОИ над 100 млн. лв. допълнителни приходи. Ако се криминализира неплащането на осигуровки от работодателите, което премиерът обеща в срещата ни преди месец и НАП засили контрола, резултатът ще е много по-добър за покриване дефицита в пенсионната система от това, което се предлага в кодекса”, бе категоричен д-р Кокалов. Той обясни, че най-засегнати от предлаганите реформи са категорийните работници, затова има решение ако националният протестен митинг не доведе до конкретен резултат, миньори, металурзи, енергетици и химици да преминат към стачни действия.

   Все пак най-трагични са нещата в здравната система, смята д-р Иван Кокалов, който е и председател на федерацията на работещите в здравеопазването. При бюджет, който не гарантира функционирането на системата, камо ли провеждането на реформи, според него Лекарският съюз жертва още един лидер, тъй като за кратко време новият министър д-р Стефан Константинов ще последва съдбата на предшественичката си,  неполучила нито политическа, нито финансова подкрепа за реформите. „Няма как след няколко месеца д-р Константинов да не стане жертва на собствените си колеги, които ще продължат да търсят по-добро финансиране на болниците, натискани от обстоятелствата и от пациентски организации. С настоящата смяна малко се омекотява положението в политически план. Но към този момент няма нищо, което гарантира, че д-р Константинов ще успее. След като ГЕРБ не подкрепи концепцията на досегашния министър, означава ли, че новият министър ще има нова концепция за здравеопазването? Означава ли това, че тя ще има подкрепата на ГЕРБ – макар че такава подкрепа не е достатъчна, необходима е обществена подкрепа. Кризата в здравеопазването се задълбочава, затова не можем да дадем никаква отсрочка на новия министър. Отделно, че няма остойностяване на здравните услуги, като предпоставка за извършването на промени – нещо, което пак министерството на финансите не е свършило. Аз не зная докога премиерът ще търпи министър, който не си изпълнява задълженията, включително по закон”, бе категоричен д-р Кокалов.

   Желанието на синдикалистите е до 7 октомври да осъществят още една среща с премиера (заедно с министъра на труда и управителя на НОИ), каквато среща вероятно е има и с парламентарната група на ГЕРБ, за да представят за пореден път исканията си. Ако се стигне до съгласие за изтегляне и преработка на закона за социалния кодекс,  нещата ще се случат без ескалиране. Но досега няма податки това да се случи, тъй че митингът ще бъде проведен, смятат в КНСБ.

   Подписалите се до момента под искането за провеждане на национален протест са 2 500, но очакваме да съберем около 10 000 подписа, при 7 800 членове на конфедерацията в Сливенска област, каза регионалния синдикален лидер Тодор Иванов. Възможността да бъдат извозени до столицата обаче е за 200 човека, като автобуси ще тръгнат от Сливен, Нова Загора и Твърдица, а миньори и железничари ще пътуват с влак. Между 15 000 и 20 000 души от цялата страна се очаква да бъдат пред парламента на 7 октомври.

 

baraban.bg ©

Top Desktop version