Разкриха група за продажба на бебета

baraban.bg

Разкриха група за продажба на бебета

 trafik

   Престъпна група, занимавала се с продажба на новородени деца в Гърция, е задържана на територията на Сливен, съобщава сайтът на МВР. Спецоперацията е проведена от служители на сектор „Трафик на хора" при ГДБОП и колегите им от Сливен под ръководството на прокуратурата.

   Специализираната полицейска операция е реализирана след продължително разследване от служители на сектор „Трафик на хора" в ГДБОП, следователи и прокурори от Сливен. Те работили по сигнал, че мъж от Нова Загора се занимавал с продажба на новородени деца в Гърция и със сводничество.

   В хода на предприетите оперативни действия сигналът бил потвърден. Спецполицаите установили, че 35-годишният Я.М. е изградил престъпна група, в която включил съпругата си Ш.А. /33 г./ и тяхно познато семейство – 39-годишните А.А. и В.А., регистрирани в полицията. А.А. вече е осъждан за трафик на хора.

   Квартетът създал работеща мрежа за трафик - зарибявал млади жени от Сливенска област, които износвали плода и раждали в Гърция, издирвал и намирал гръцки семейства, които осиновявали новородените и плащали за сделката 5000 евро. Родилките получавали едва 500 лева. Така от престъпната дейност групата прибирала мизата и давала договорената в български левове сума на жените доброволки. На този етап са установени шест жени, трафикирани в южната ни съседка.

   Последвало издаването на Европейски заповеди за арестите на четиримата членове на организираната престъпна група и планиране на акцията. Така вчера в дома му в Нова Загора е задържан организаторът Я.М., а малко по-късно в Ямбол - и съпругата му. Установена и заловена е и Н.Ю. /29 г./, съпричастна към престъпната дейност на групата. Тримата са задържани в следствения арест в Сливен. При извършените претърсвания на адресите им проверяващите попаднали на множество документи с банкови преводи от Гърция към България; медицински бланки- на български, гръцки и френски език; актове за раждане; международни паспорти; здравни книжки. Там били открити и голям брой СИМ-карти, мобилни телефони, копия от лични карти, газов пистолет. Изяснено е, че техните помагачи А.А. и В.А. от юни пребивавали в Гърция и по силата на издадените Европейски заповеди за арест продължава тяхното издирване на територията на Европа.

   Работата по цялостното документиране и доказване на престъпната дейност на организирана група продължава.

baraban.bg ©

Top Desktop version