На конференция по инфекциозни болести лекари обсъждат повишената заболеваемост

baraban.bg

На конференция по инфекциозни болести лекари обсъждат повишената заболеваемост

bolnica-Sl   Шестата Национална конференция по инфекциозни болести се провежда от 7 до 9 октомври в Сливен. Домакин е инфекциозното отделение в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”. Участници във форума, чиято тема тази година е „Новопоявяващи и възвръщащи се инфекциозни заболявания”, са над 120 лекари-инфекционисти от цялата страна, съобщават от лечебното заведение.

   „Темата е много актуална, защото вече се появиха заболявания, за чието протичане и разпространение все още нямаме достатъчно представа”, каза д-р Баев, началник на инфекциозното отделение в сливенската болница. Той припомни и епидемията от морбили, която се разпространи преди няколко месеца и създаде сериозни проблеми в цялата страна. Д-р Баев допълни, че се очаква появяването на детски паралич, като се надява да бъде направено всичко възможно тежката болест да не се разпространи в България. Друго позабравено доскоро заболяване е марсилската треска, с която през пролетно-летния сезон на последните години лекарите се срещат всекидневно.

   На конференцията ще присъстват преподаватели по инфекциозни болести, също епидемиолози, общопрактикуващи лекари и други специалисти, тъй като профилактиката и лечението на инфекциозните заболявания касаят не само инфекционистите.

baraban.bg ©

Top Desktop version