Бойко Борисов: Ползвам Ивайловград като емблематичен случай

baraban.bg

Бойко Борисов: Ползвам Ивайловград като емблематичен случай

dvorci  

   По настояване на министър-председателя Бойко Борисов, днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и директорът на Агенция Митници Ваньо Танов ще освободят от длъжност съответно началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) инж. Иван Симидчиев и началника на Митница Свиленград Стефан Марашев. Това съобщават от правителствения пресцентър. Промените се предприемат във връзка с допускане на незаконно строителство в забранената за застрояване зона на язовир „Ивайловград”, неупражняване на необходимия контрол в рамките на техните правомощия и злоупотреба с обществено доверие.  

   А ето и пълния текст на обсъжданията по темата по време на заседанието на Министерския съвет:

 

БОЙКО БОРИСОВ: Темата относно законосъобразността на ваканционното селище на брега на язовир Ивайловград е доста обсъждана в медиите, което се касае по принцип и за всички други такива места, където ще се констатират такива нередности.

„Чрез Регионална дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) – Южен централен район е извършена проверка в техническата служба на Община Любимец относно законосъобразността на изпълненото ваканционно селище на брега на язовир Ивайловград. При проверката е установено следното:

Със Заповед № РД-02-14-1038/06.06.2000 г. на основание чл. 11 от Закона за единния кадастър е одобрен кадастрален план на местност „Ваканционно селище Арда” в землището на с. Дъбовец, Община Любимец.

От Общинска служба по „Земеделие” гр. Любимец са издадени 13 бр. Скици за частни поземлени имоти, над кота най-високите води на язовира /по устни данни от „Язовири и каскади” АД. Във „Ваканционно селище „Арда” и около него има разработени до момента 15 бр. Подробни устройствени планове /ПУП/.

От Главен архитект на Община Любимец са издадени:

1. Разрешения за строеж и Удостоверения за въвеждане в експлоатация – 3 бр.

2. Разрешение за строеж № 18/17.05.2007 г. за имот на името на Сидер Трифонов Шидеров.

3. Разрешение за строеж на Румен Генчев Анастасов

4. Актове за узаконяване – 4 бр.

- Акт за узаконяване № 1 на името на Стефан Марашев за имот № 154015. Актът не е влязъл в сила, предстои служебна проверка от РДНСК относно неговата законосъобразност. „

Дянков и Плевнелиев, толкова години ДНСК – Националният строителен контрол да не предприеме нищо…?! Да бъде отстранено цялото ръководство на ДНСК, категорично! Това означава, при всички публикации в медиите от години наред просто те са дали възможност на всички тези хора да направят тези безобразия.

Министър Дянков, не може сегашният шеф на митницата там да е един от тези лица. Ако има ръководство на митниците, то би трябвало отдавна да го е отстранил. Надявам се в рамките на днешния ден. И също – директора на митниците да установи кои хора под него са допринесли всичко това да се случи. Защото, ако аз съм шеф на митницата и чета изказвания от типа – да дойдат с празни куфарчета да им ги напълним, значи тези хора години наред са ги пълнили. Това означава просто всички пълначи на куфарите да си заминават, а ако не искат да си заминат – да кажат на кого са ги давали, къде са ги пращали. Защото при нас не са идвали те самите. С това нещо казват, че видите ли това им е зора на сегашните управляващи, че няма кой да дойде да напълним куфарчетата. Ние куфарчета не щем. Държавната дотация за ГЕРБ е толкова голяма, че ние имаме толкова пари в партията, че не можем и да ги харчим, сложили сме ги на влог.

Дянков и Плевнелиев, с прибирането днес в министерствата – кадрови наказания, отстраняване и това трябва да се прекрати.

Истината е, че това е индулгенция. Тези хора са събирали пари, пращали са ги към високите нива в държавната власт и с парите, които са оставали за тях, защото не можеш примерно да вземеш сто евро и сто да ги предадеш нагоре, са си оставили и за тях по схема някакви пари. И с тези пари те са си направили там къщички от по 1000 квадрата, достатъчно атрактивни. И то, четете и виждате – изцяло в нарушение. Там е работила цялата държавна машина – общинска, държавна, едни са давали скици, други ПУП, трети са се правили на улави и се намираме на днешното положение.

Дори вчера по телевизия „Европа” имаше един въпрос – да се национализират ли и да се дадат за сираци, за стари хора тези сгради. Само че тук въпросът е дали е морално пък държавата като ги вземе да продължи да прави същите нарушения, защото особено в чашите на язовира – във вододайните зони законът категорично това го забранява. Днес четох на главния архитект на София Петър Диков едно интервю, абсолютно съм съгласен с него – единственият факт е само бутане, събаряне, възстановяване на терените такива, каквито са по закон. Да, неприятно е, тежко е, скъпо е може би, но ако искаме да си създадем ред в държавата просто нямаме право и ние да… А и нищо не им дължим, на които и да е в България. Защото, и не случайно аз се обръщам най-често към Дянков, но това касае и всички вас, които в министерствата имате държавни фирми. Дядо ми казваше – не големите разходи са проблема, малките приходи. А за да има палати и то със стотици хиляди вече излизат от всичко, което заснемат хората от НАП, като се почне от София и се стигне през Арбанаси до Свиленград, Варна, Бургас. А пък това, което гледах за Созопол снощи по бТВ – как е възможно това да се случи?!

Хърватия само с това че си е запазила Дубровник след война и го е възстановила във вида му, ако не ме лъже паметта, към 8,5 милиарда евро са приходите от туризъм на Хърватия с едно парче земя. А ние имаме стотици километри морска, речна граница, планински курорти. И само режем разходи. И виждате, ние говорим за погубени от само след приватизационния контрол стотици милиони, над милиард и двеста и се чудим как да съберем десет милиона допълнително да дадем на театрите. Говорим за година – десет милиона, допълнително. И те хората ги приемат с възторг, като кажем, че ще ги намерим. За да ги има тези митничарски селища, Дянков, това означава, че не сме събрали всички приходи. И в случая упрекът не е персонално към теб, той е упрек и към митниците, към Министерство на вътрешните работи, към НАП, към ДАНС, към прокурори, които се бавят с години вместо да въдворят ред, да има превенция.

С една дума, ако ние мобилизиране ресурса, защото хората ги е страх от две неща – едни, които са религиозни, ги е страх от бога, тези, които не са – ги е страх от затвора. Така че ние трябва да направим всичко възможно това да е факт. Каквото искат да говорят – полицейска, едноличен режим, държава – напротив, това е точно това, което хората искат. И това е причината за кризите в България. Защото финансово-икономическата криза – ние нито имаме такива фондове, нито имаме подобни на Америка или откъдето тръгна и финансовата криза огромни, големи транзакции, които да предизвикат криза. При нас кризата идва от липсата на държавност. Ние възстановяваме и колкото по-бързо увеличим това, което правим, толкова по-добре за държавата.

Всеки държавен служител, който си е затварял очите, да си отива при тези хора там и да си върши работата. Това са, Дянков, само отчисленията в тези имоти, които виждаш. Те в никакъв случай не са дори една четвърт от парите, които са изтекли. Огромни пари са изтекли, за да се правят всички на луди, че не ги виждат, години наред. Затова и резервите в бюджета са всички ние да се мобилизираме и да помогнем на Дянков да увеличи приходите. На всички - държавните фирми, енергетика, икономика, туризъм. И тук вече да разработим в момента, в който почнат да идват тези пари, не веднага да ги хвърляме в пенсии, заплати или в тази бездънна яма, която е здравето в момента, а там да се правят реформите и то бързо. Много бързо това трябва да се случи. Защото на практика ние разпределяме около четири милиарда. Всички останали над четиридесет отиват веднага по разпределение, а с тези четири милиарда всъщност подготвяш просперитета на държавата.

И както вчера си говорехме с Плевнелиев, че минахме сто километра близо по „Тракия” – вече на макадан, изключително успешно работят, на двадесет дена ще ги проверяваме. Много приятно сме изненадани от това, което видяхме. Ще вложим максимално усилия, но концентрация и всеки милион трябва да се събере, откъдето може да се събере, за да можем веднага да го прехвърлим към студенти, учени, култура, спорт, тези дейности, които са важни за населението. Защото той иска днес да живее. Колкото и да им обясняваме, че 2012-2013-2014 година, той днес иска. Той днес е на 20 години. Нашето поколение чакахме светлото комунистическо бъдеще, родените след 1990 година сега са на по 20 години и на тях същото им се казва – ще чакате светлото бъдеще.

Приходите, концентрираме се и това е резервът. Щом се строят тези палати, всичко това е от далавера. Няма логика. И аз когато съм си смятал изчисленията на моята къща, знам че над 400 квадрата нито можеш да я отопляваш цялата, нито можеш тока да и плащаш. Смяташ. Какви са те – хиляда квадратни метра само хола, плюс басейни, ами ти трябва да имат 15-20 хиляди на месец само за режийните по къщата…!? Каква заплата трябва да имаш или какви данъци да си платил за нея.

Затова не съм съгласен с президента, не съм съгласен и с ДСБ в случай, а напротив – тук НАП трябва да бъде подкрепена с всички институции, общини, Министерство на финансите, Министерство на вътрешните работи. Проверката на НАП, където и да тръгнат, полицай задължително, готов да отива и да оказва съдействие. Всичко, което като приход може да се събере в бюджета, трябва да го съберем. И тогава ще ни стигнат парите за всичко, което сме планирали в програмата.

Кушлев има цялата ни подкрепа – законодателните инициативи, които се правят. Но отнемането на имуществото е по-тежък процес, по-бавен. Освен това, като се отнеме имуществото, след това трябва да се пуска на търг, да се продава. Ние в момента трябва максимално да съберем от всички данъци неплатени, всичко което е в сивата икономика да бъде притиснато, да се изкара на светло. А това става непрекъснато с проверки, проверки. И ако трябва да увеличим щат някъде, колкото ми предложите за тези проверяващи органи, толкова ще намерим пари да ги платим. За тях, защото те ще донесат милиони приходи в бюджета.

Ще прочета по-нататък това, което сме констатирали.

„3. Подадени декларации в Община Любимец по параграф 184 на ЗИД на ЗУТ за изследване възможността за узаконяване – 6 бр.

4. Подадени декларации в Община Любимец по параграф 27 за изследване възможността за узаконяване – 1 бр.

5. Строежи, попадащи под кота най-високи води.

- по представен от Община Любимец списък на вилите в чашката на язовир „Ивайловград” под кота 131,05 м. в терен държавна собственост – 45 бр.

Какво казва, Караджова, закона за чашата на язовира?

НОНА КАРАДЖОВА: Че се забранява строителството.

По този повод, господин премиер, още преди този случай да възникне е направен график в министерството за проверка на всички комплексни големи язовири, те са около 50, за спазване изискванията, както за пречиствателни съоръжения за обекти, които заустват, така и за незаконни строежи. С министър Плевнелиев съм говорила, че това ще бъдат съвместни проверки, ще поканим представители на областната управа и други институции, като например РИОКОЗ, от Министерство на здравеопазването също, които имат отношение по тези въпроси. Ще имаме една абсолютно обективна оценка за състоянието в чашите на язовирите за недопускане на по-нататъшни безобразия и съответно за решаване на въпросите, там, където е възможно чрез допълнителни мерки, а където не е възможно – предприемане, както Вие казахте, отстраняване на такива обекти.

БОЙКО БОРИСОВ: За язовира, има три категории незаконност: Без строителни книжа – трябва да се премахне. Без узаконяване – премахване. И без акт 16 – премахване. Забрана ползването 45 къщи под кота на заливната зона – премахване. Това казва законът.

Кой може да си позволи толкова години да не спазва закона и защо?!

СИМЕОН ДЯНКОВ: Както говорихме, че всички трябва да подкрепяме повече приходи, по същият начин  и съдебната реформа, защото с единствения служител от митници, за който става въпрос тук – г-н Марашев, той всъщност е бил освобождаван от Агенция „Митници” и съдът ни го е върнал по други нарушения, не по тези нарушения. Така че без всички да подкрепим министърката, която и в момента е в парламента, по тази тема, да подкрепим съдебната реформа. Колкото и да подобряваме, опираме много често до това, че съдебната система също трябва да се подобри.

БОЙКО БОРИСОВ: Дянков, абсолютно съм съгласен. Но ние да погледнем нашата си къщичка. За съдебната система е говорено много, говори се, не случайно имаме и мониторингов доклад. Въпросът е в нашата къщичка, ДНСК къде е? При Плевнелиев. Той ли сменя шефа или не? Плевнелиев. Защо не е сменен до сега? Това са въпроси не към съдебната система. Че ще подкрепим Маргарита Попова, ние сме я подкрепили, и Цветанов е там със Закона за МВР, всички са там, да не е сама.

Веднага задавам въпроса, защо не е сменен? Обикновените хора казват – ами щом и тези година и половина го държат, значи и при тях е същото. И затова, понеже ние свършихме огромен обем работа, проблемът сега е интензитет и всички тези препъни камъчета, които биха разколебали хората в нашата категоричност и политическа воля, е да се убедят.

Няма как шеф на митница в нашето правителство да излиза и да се обяснява по телевизията. Вместо да си забоде главата от срам в земята, той обяснява колко му е законно и колко не е. Като им гледаш табелите по сградите там, просто…!? Това е подигравка с държавата, подигравка с хората, подигравка с всички, които спазват закона. Да, съдът го е върнал, на тези съдии, които са го върнали да им стои на съвестта.

Но ние трябва да намерим начин всичко това да се маха. И аз вярвам в теб и в твоята категоричност, както и в Плевнелиев, и затова ви давам срок в рамките на деня – това да се разчисти. Няма да допусна съмнение, че и ГЕРБ е като другите партии – това не може да бъде.

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Господин премиер, тъй като ние в момента коментираме въпроса с язовир „Ивайловград” аз Ви подкрепям напълно в това, което в момента изложихте и мисля, че е време да покажем, че има държава, тъй като случаят с „Ивайловград” не е един единствен.

БОЙКО БОРИСОВ: Ползвам го като емблематичен случай в момента.

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Ние имаме подобни случаи и то в много по-големи размери. Ще дам пример с незаконното рибарско селище в района на Бургас. Само преди около два месеца бяхме с кмета на Бургас и с представители на Върховна касационна прокуратура там и там има над 250 къщи, които са в същата ситуация, в които са и днес. И тъй като държавата в продължение на години – повече от 20 години е бездействала и наистина е нямало държава, в момента ние имаме един единствен вариант, или да покажем, че има държава с наистина директни действия в този случай. Иначе това ще се разрасне като раково образование.

Масово в природни паркове, язовири, чашки на язовири, морски крайбрежия или планински курорти се застроява незаконно. Ясно е, че органите на ДНСК очевидно не са си донякъде свършили работата, но ние трябва в момента да предприемем действия, с които знаково да покажем на всички, които в бъдеще искат да правят подобни неща, какво ще се случи. В противен случай, ако съдим от това, дали язовир „Ивайловград” става за пиене или не става, или черноморската зона, която е едно прекрасно място или природни паркове – има държава, или няма държава, това е въпросът.

БОЙКО БОРИСОВ: Не знам кой от ГЕРБ ще се наеме да внесе промяна в закона – в чашата на язовира да може да се строи. Защото единственият шанс да се узаконят, защото и държавата – да приемем вариант, че ги изземе Кушлев в полза на държавата…

РЕПЛИКА: Ще ги продаде.

БОЙКО БОРИСОВ: На кой? И като дойде новият собственик, той вече законен ли ще бъде?

С една дума, това може да стане само ако се промени закона. А аз не знам човек от ГЕРБ, който да внесе такъв проектозакон.

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ: Няма никакъв шанс тези сгради да бъдат запазени, законът е категоричен. След 2006 година приключи срока, в който можеха да се узаконяват незаконни строежи. От тогава насам шансът е нулев. Законът е много ясен и ние просто трябва да спазваме закона.

Така че няма смисъл да си губим времето да обсъждаме каквито и да било идеи за национализация, още повече национализацията сама по себе си е един агресивен акт, който ще разтресе още повече темата и с чуждестранните инвестиции в България. Така че това не стои изобщо на дневен ред.

В последната година и половина са издадени над 150 заповеди за премахване на незаконни строежи от ДНСК. Разбира се обаче ДНСК е проспала поне десетина години от това, което виждаме. Поемем категоричен ангажимент, имаме плана с Нона Караджова.

По отношение на рибарското селище ще спомена, че там има също издадени доста заповеди за незаконно строителство и премахване. Дори беше премахната, ако си спомняте една къща. Но все пак дълбоко вярвам, че оттук нататък в държавата ще се види, че има законност и че има държава, която иска да даде всичко от себе си законите да се спазват.

Съгласен съм с Вашата констатация за ръководството на ДНСК. От два месеца аз също разсъждавам доста по тази тема. Вие бяхте по-категоричен, по-бърз, така че днес това нещо ще бъде изчистено.

ВЕЖДИ РАШИДОВ: Премиерът каза нещо интересно и затова си позволявам, господин премиер, да вметна. И Плевнелиев е абсолютно прав, когато казва, че са си направили закон, с който да се узаконят тези имоти. Тези балони ще се пукат все повече. Да не казвам като мине самолетът или вертолетът покрай Пампорово и Белите брези на брега на Язовир „Кърджали” – ще видите същото. Навсякъде из България това е като раково образование плъзнало.

БОЙКО БОРИСОВ: Това са несъбрани приходи.

ВЕЖДИ РАШИДОВ: Точно така.

БОЙКО БОРИСОВ: Затова няма за учители, за театри, за всички. Това са несъбраните приходи от държавата.

ВЕЖДИ РАШИДОВ: Това би могло да бъде държавна политика. Тези хора, статутът, заплатите им, не позволяват поддръжката на такива имоти. Аз съм изчислил, ще ви дам пример. Сараят горе, за да се поддържа на месеца са необходими 60 хиляди лева. Всеки месец, сметнете го – охрана, банята, барчето, сервитьорите, хората, тока, телефона… Това е същото спрямо всички имоти. Тези хора имат едни заплати, а поддържат едни имоти стократно върху заплатите. Така че ако се бръкне в тази посока, всеки лично да каже какви заплати получава, на какъв принцип поддържа тези имоти, оттам ако се тръгне и бъде една политика – да, тези хора трябва да се свият по някакъв начин. Ясно е, че останалото е по-сложна материя, в която аз не бих искал да навлизам.

БОЙКО БОРИСОВ: Дянков и Плевнелиев разбраха посланията, разбраха какво трябва да се направи. Убеден съм, че те са го разбирали и преди аз да го кажа. Въпросът беше пред целия кабинет, понеже чувате, че дискутираме в публичното пространство, да знаете реалностите какви са по документи.

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Господин премиер, в случая разчитат и на друго нещо за репатриране на отпадъците и рекултивиране на мястото. По принцип трябва да бъде осъден изградилия собствеността. Коментирам случаят по повод това, което каза Росен Плевнелиев, за рибарското селище. Ако община Бургас в момента трябва да плати за репатриране на тези 250 къщи, евентуално ако бъдат съборени, и рекултивиране на този участък тя няма тези средства.

Предлагам да се помисли за законодателни промени, които директно по някакъв начин да могат да осигурят тези средства от този, който е нарушил закона. Иначе, ако държавата трябва да плати, в случая сумите са огромни, и след това да ги търси, означава ние отново да влезем в параграф 22.

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Господин премиер, ако позволите един принципен коментар по много важната тема за приходите.

Съгласен съм, че контролът трябва да бъде силен и ефективен и мисля, че всички ще ни аплодират за това. В същото време не трябва да подценяваме освен тоягата и моркова, защото ако само повишаваме тежестта тогава е много голям риска и контролиращите да бъдат купени, защото ще има повече стимул плащането да се избегне.

Освен това и практиката ни потвърждава, че винаги когато е имало намаляване на тежестта, било на данъци или на осигуровки, или на други подобни плащания винаги постъпленията са се увеличавали.

Мисля, че не трябва да изпускаме и двете страни на уравнението от поглед.

БОЙКО БОРИСОВ: Това вече десет дни го следим. Макар, че като сме намалили осигуровките с два пункта пак са отишли хора в сивата икономика по статистика.

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Това са спорни оценки според мен.

БОЙКО БОРИСОВ: За това, че са спорни за това министър Дянков и Тотю Младенов водят седмица наред многочасови разговори със синдикатите и работодателите, за да намерим правилното сечение.

Не случайно дадох пример какво правят в Германия днес и защо техните фирми не фалират или какво правят днес в Унгария, при какви данъци работят техните фирми и защо техните фирми не фалират, отидете в цяла Европа. Така, че действително е спорно и за това аз ще се намеся накрая когато имам 100 на сто направени финансови разчети – 100 % ясни, точни и разписани, не само от Дянков, а съм казал и от заместниците му да бъдат разписани, толкова очи искам да ги видят. Защото, такива ниски, благоприятни фантастични данъци, които имаме в момента, би трябвало нашите работодатели и бизнес да не дават публично да се чуе лоша приказка за това правителство. Поставени в условията, на която и да е друга европейска държава те би трябвало да излезнат и да кажат „Утре фалираме – 100 % бизнеса в България”. На нас ни беше неудобно, когато говорих с премиера на Унгария и с канцлера на Германия, ми беше неудобно да кажа какви данъци имаме, толкова ниски и не случайно Брюксел в момента заради такива като нас, които държат толкова ниски данъци искат да въведем единни данъци в Европейския съюз и само ние сме против, защото ние направихме от България данъчен рай, а ти ми казваш, че с 1,5 или 2, ако се вдигне една осигуровка и по-точно ние не я вдигаме, а възстановяваме каквато беше през миналата година, ще валираме бизнеса. В Европа се готвят срещу нас да въведат санкция, не санкция в истинския смисъл на думата, а да направят уравниловка на данъка точно срещу такива като нас, защото Орбан, като чу моите данъци, каза: „Чакай, аз имам 25 % ДДС”. Ние когато Дянков ми каза и имаше такава тема от 20 на 21 % да се вдигне българският бизнес и всички казаха, че държавата ще фалира, а Унгария работи с 25 на сто. Те ще въведат плосък данък, но на 16 на сто, а ние сме на 10 на сто. Ние сме толкова по-добри, че просто няма накъде. Божидар Данев, трябва когато види Дянков да му целуне ръка и да каже „Добре, че държиш такива данъците”. Защото, най-лесно е да се вдигне данъка и да се събере прихода в бюджета. Ние не го правим точно заради бизнеса и работодателите. Трябва да има малко и от тяхна страна трезва оценка и не трябва да им наливаме с такива изказвания вода в мелницата. Да, другия вариант е още да свалим данъците, но как да удовлетворим публичният сектор.

Имаме ли други точки?

НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ: Нашият проблем не са ниските данъци, нашият проблем са всичко, което не влиза в частта „данъци”. А това са тези сгради, неспазването на цялото ни законодателство. Затова при прибирането на приходите, разрушаването на тези сгради е символичен политически акт, който показва волята на това правителство да се справи. Всеки компромис с това ще си го носим до края на мандата.

Второто, което до края на годината трябва да се случи, целият пакет законодателство през парламента да мине, както е внесено в Министерския съвет – Законът за съдебната власт, Законът за електронните плащания на нотариусите, който се влачи от една година вече, без никакви промени в Народното събрание.

БОЙКО БОРИСОВ: Добре.

baraban.bg ©

Top Desktop version