Сливенските лекари се готвят за стачка

baraban.bg

Сливенските лекари се готвят за стачка

lekarska_sta4ka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Цветан Райчинов защитава личните си интереси, а не интересите на лекарите, смятат негови колеги в Сливен. На Общо събрание на Регионалната колегия на БЛС е взето решение за стачка, съобщават от колегията. На събранието е потвърдено и искането, което дни по-рано обяви Управителният съвет на регионалната организация, за свикване на извънреден събор на съюза, на който да се поиска оставката на председателя. Медиците желаят той да оттегли подписа си от споразумението с правителството, тъй като според тях текстът драстично се различава от одобрения от Националния съвет на организацията вариант.

   Датата за стачка ще бъде уточнена на 19 октомври, когато е празникът на българския лекар. В знак на протест, членовете на лекарската организация в Сливен няма да участват в церемонията, която организира Управителния съвет на национално ниво, а ще имат свое тържество,

   Според председателя на Регионалната колегия д-р Юлия Бянкова, една от основните разлики с одобрения вариант в подписаното на 6 октомври от Райчинов споразумение е, че липсва точката за премахването на делегираните бюджети за болничната помощ и регулативните стандарти в извънболничната помощ от 1 януари следващата година. Освен това, след подписването на документа е обявено, че лекарските протести се отменят, при положение, че за тях е взето решение на Национален събор. Според ръководството на регионалната колегия в Сливен, това може да бъде направено единствено с ново решение на събора.

baraban.bg ©

Top Desktop version