Бесарабските българи казват на всички българи: Нека будителят да живее във всеки от нас!

baraban.bg

Бесарабските българи казват на всички българи: Нека будителят да живее във всеки от нас!

kartichka_Den_na_buditelite-2010

  

   Всеки народ има нужда от свои национални празници, които да го обединяват и крепят. Денят на народните будители възниква в трудното време на душевна разруха след Първата световна война. За българското общество е рухнал възрожденският идеал. За мнозина е ясна реалната заплаха от разпадане на националната ценностна система.

  На 1 ноември България чества Деня на народните будители. Той се отбелязва за първи път в Пловдив през 1909 г. На 13 декември 1922 година ХІХ Обикновено народно събрание приема Закон за допълнение на Закона за празниците. Предложението за промяната е направено от правителството на Александър Стамболийски на 31 октомври 1922 г. Инициатор на промяната е тогавашният министър на народното просвещение Стоян Омарчевски. За ден на народните будители се приема 1 ноември - денят на светеца Иван Рилски. Свети Иван Рилски е почитан като покровител на българския народ. Целта на честването на 1 ноември - Деня на народните будители, е да се прослави делото на Св. Иван Рилски, на светите братя Кирил и Методий, на Йоан Екзарх, на Патриарх Евтимий, на героите от Българското Възраждане - Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Георги Раковски, Петър Берон, Любен Каравелов, на светия Васил Левски, на Христо Ботев, на Григор Пърличев, на стружките братя Миладинови, на книжари и издатели, на хора на перото и книгата, на мислители и вдъхновители на ценностите на българската национална революция, на българското прераждане от етнос в нация, от средновековни хора в модерни граждани.

 В такъв момент както интелигенцията, така и масовият човек, съзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет. Много градове и села искат да отдадат заслужената признателност към народните будители като кръщават улици ,читалища и училища на тяхно име. Във всички региони на България и в българските селища в Украйна днес се организират мероприятия по случай празника. Почитат народните будители в чужбина, там където има българи. Това означава, че има доста последователи на народните будители, които подкрепят и развиват българското. Историята показва, че имало време, когато празника е бил забранен по политически причини. Дано не дадем възможност той да бъде изместен и забравен от западния празник Хелоуин.

   Нека будителят да живее във всеки от нас, нека ни буди не само веднъж годишно. Нека всеки ден „будителят” бие камбана, насочвайки нашите пътища към светли дела, добрини и развитие. Нека никой от нашето общество да не остане заспал, омаян и задрямал!

БЪЛГАРСКИ МЛАДЕЖКИ КЛУБ
"АКТИВ"
--------------------------------------------------
ОДЕСА, УКРАЙНА

--------------------------------------------------

   Български младежки клуб „Актив” е създаден и учреден по
инициатива на родолюбиви и амбициозни български младежи от
Бесарабия (Украйна).
   Основните насоки на дейността на БМК „Актив” е работа с
младите българи в Одеса и Одеска област, с цел развитие, запазване и
популяризиране на българското самосъзнание, култура и бит. Това се
постига чрез организиране на младежки срещи и културни мероприятия.
Задачата на клуба е да съдейства на талантливите украински българи за
изяви и възможности за реализация, а също така да бъде установена
връзка между младите поколения на Украйна и България.
Членовете на клуба създадоха танцов колектив „Лудо-Младо”, който
участва в различни концерти, празнични тържества и конкурси,
представяйки магията на българския танц.

baraban.bg ©

Top Desktop version