„Дунав мост-2” напредвал...

baraban.bg

„Дунав мост-2” напредвал...

Traian   Само в град Будапеща над Дунава има седем моста. Дори Румъния има повече от един мост над голямата река – в най-долното течение има мост още от ХІХ век. По време на римския император Траян е построен мост над Дунава и устоите му още стоят. Само мързеливите и неинтелигентни българи, с управници-лапачи, за всичките години на възход и падение са успели с доста братска помощ да направят един мост. От колко години се прави втория, никой вече не си спомня. И ето, че от правителствения пресцентър долита оптимистична новина...

 

   Към края на ноември 2010 г. са изпълнени около 55 на сто от обема на строителните работи по проекта „Изграждане на нов, граничен комбиниран (пътен и железопътен) мост над река Дунав при градовете Видин (България) и Калафат (Румъния)”. Това установи след инспекция на съоръжението премиерът Бойко Борисов. „Доволен съм от видяното, надявам се строителите да изградят моста в договорените срокове като преодолеят допуснатото изоставане”, каза след обиколката министър-председателят.

   До момента изградена и функционираща напълно е производствената база за бетон, сглобяеми сегменти за връхната конструкция, обработване на армировка, асфалт и др. Изграждането на носещата конструкция на моста е в напреднала фаза. Изпълнени са основите и почти всички стълбове между двата бряга, изпълнява се устоят на румънския бряг и се сглобява връхната конструкция. Изпълнява се и подходната естакада на българския бряг.

   Планира се носещата конструкция да бъде завършена до края на 2011 г. и да започне полагането на пътните настилки и железопътната линия, изграждането на дренажните и пречиствателни съоръжения и ландшафтното устройство, инсталирането на контактната мрежа и електропроводната система и стартирането на довършителните работи.

   Изгражда се с усилени темпове и прилежащата инфраструктура, свързваща моста със съществуващите пътни и железопътни мрежи на българска територия -работи се активно на новата товарна жп гара, приключва строителството на пътната гара, изгражда се контактната мрежа.

   От общия бюджет на проекта по финансов меморандум от 225,8 млн. евро към 31.10.2010 г. разплатените средства възлизат на 107,7 млн. евро. Стойността на сключените договори е 181 млн. евро. Мотивираното предложение за удължаване на срока на финансовия меморандум до 31.12.2012 г., което бе съгласувано с румънските партньори, е изпратено в ЕК.

baraban.bg ©

Top Desktop version