Младите българи в Украйна

baraban.bg

Младите българи в Украйна

Colage02_BMK_Aktiiv-2010

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   С българско парти в един от най-елитните нощни клубове в Украйна, тази вечер, 16 март 2010 г., Българският младежки клуб "Актив"  (гр. Одеса) отбелязва поредния си рожден ден.

   Българският младежки клуб „Актив” е създаден към Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" през 2008 г. Инициативата за създаването е на родолюбиви и амбициозни български младежи от Бесарабия.  Основната насока на дейността на БМК „Актив” е работа с младите българи в Одеса и Одеска област, с цел развитие, запазване и популяризиране на българското самосъзнание, култура и бит. Това се постига чрез организиране на младежки срещи и културни мероприятия. Задачата на клуба е да съдейства на талантливите украински българи за изяви и за реализация, а също така да бъде установена връзка между младите поколения на Украйна и България.

   Сред първите реализирани проекти на БМК "Актив" е Информационният портал на българите в Украйна , който за пръв път събра основната информация за българите в тази държава. Четири пъти годишно клубът е организатор на български младежки срещи, в които участват младите българи от Одеска област.

   През 2009 г. бе създаден танцов състав "Лудо-Младо", който участва във фолклорни фестивали и конкурси, представяйки магията на българския танц. Днес това е единственният български танцов състав в гр. Одеса.

   Членовете на клуба организираха изложбата на стари снимки "Българите в Бесарабия: Хроника на века", в която са събрани автентични снимки от българските села в Украйна. Най-старата снимка е от 1901 г. Изложбата бе показана в градовете Одеса и Болград, през тази година се планира да бъде показана и в България.

   Съвместно с Когреса на българите в Украйна, БМК "Актив" създава български КВН  - Бесарабска лига на КВН за Купата на КБУ (Клуб на Веселите и Находчивите - състезание, в което отбори, състоящи се предимно от студенти, се състезават по остроумие чрез отговори на въпроси, импровизации, предварително подготвени сценки и други). Игрите предизвикаха огромен фурор в българските среди.

   В БМК «Актив» се провеждат различни културни, развлекателни и образователни мероприятия: български партита, акции по засаждане на кестенови алеи съвместно с възпитанниците на българското неделно училище «Аз Буки Веди», презентации и изложби на млади художници, откриване на техни сайтове, концерти и полагане на цветя пред паметниците на български дейци, фолклорни фестивали от областен мащаб, пътувания към светите места за всеки българин – като място на погребението на Хан Кубрат, и много-много други

   БМК "Актив" е отворен за сътрудничество с родолюбиви български организации в България и чужбина. Всички проекти се реализират при любезното съдействие на Всеукраинската обществена организация «Конгрес на българите в Украйна», в лицето на президента и Юрий Иванович Граматик.

Максим ДИМИТРОВ

Пресцентър на БМК „Актив”

baraban.bg ©

Top Desktop version