Охрана за клуба на БСП в Сливен

baraban.bg

Охрана за клуба на БСП в Сливен

klub_BSP   Общинското ръководство на БСП в Сливен ще назначи охрана на клуба си, заяви председателят Мартин Славов. Охранителят, който ще бъде нает от Бюрото по труда, ще охранява помещенията през деня, за през нощта ще се разчита на СОТ. До това решение се стигнало след вчерашните двукратни опити на общината да превземе и запечата клуба.

   Скандалът около помещението в центъра на Сливен, което БСП по Закона за политическите партии ползва вече над 10 години, се разгоря през февруари. Тогава кметът Йордан Лечков издаде заповед за освобождаване на клуба. По думите му, има интерес към закупуване на атрактивния имот, който е общинска собственост, а на БСП се предоставят други помещения в сграда на бул. „Братя Миладинови". Заповедта бе обжалвана от БСП и на 25 март Административният съд излезе с определение, което спира предварителното изпълнение на заповедта на кмета. Общината обжалва определението пред Върховния административен съд и изпрати писмо, с което напомня на БСП, че на 31 март трябва да освободи клуба. На два пъти през този ден юристката от общината Росица Рускова опита да изпълни кметската заповед, но привърженици на партията и служители в общинската централа осуетиха опитите.

   Това е груб политически акт, смята председателят на общинския съвет на БСП Мартин Славов. „Цели се да ни бъде отнет законно наетия от нас, след решение на общинския съвет през 2000 г. клуб, който ние използваме единствено по предназначение и според закона. В него освен общинския, се помещава и областния съвет на БСП, както и приемни на народните представители на Коалиция за България и на европейския ни депутат, на групата общински съветници от БСП. Договорът ни е безсрочен, а в заповедта на кмета не се посочва никаква мотивировка за прекратяването му.” Според Мартин Славов, това е само началото на атаката срещу БСП, тъй като единствено тази партия е заплаха за кметския стол за предстоящите избори. Атаката цели отвличане вниманието на обществото от задълбочаващите се проблеми в общината, както и да попречи на бъдещата предизборна кампания.

   От БСП са пуснали жалби за акт на самоуправство и противозаконни действия до районната прокуратура и до дежурния съдия в районния съд, а след втория напор на общината – втора жалба до прокуратурата, вече за активни самоуправни действия и е уведомено районното управление на полицията. От централата смятат, че действията от страна на общината следва да изчакат произнасянето на следващата инстанция на съда.

baraban.bg ©

Top Desktop version