Великденско /пасхално/ послание до всички православни християни от Сливенска епархия

baraban.bg

Великденско /пасхално/ послание до всички православни християни от Сливенска епархия

Великденско /пасхално/ послание до боголюбивите пастири, всечестните монаси и монахини и до всички православни християни от Сливенска епархия

 

Hristos_voskrese„Дойдете, всички верни, да се поклоним на

светото Христово Възкресение, защото, ето -

чрез кръста дойде радост за целия свят.”

/Из възкресна утреня/

 

   И тази година пасхалният камбанен звън прикани своите верни чеда да празнуват най-великия си празник - Възкресение Христово! Да се поздравят с най-победния си църковен поздрав - Христос Воскресе! Да издигнат молитвен поглед към Победителя на ада и смъртта!

   Величието на този празник е неизмеримо! Богатството му е неописуемо! Значението е необхватно! Съдържанието е дълбоко! Утешението е вечно!

   Мисълта за вечния живот поражда в сърцата на вярващите постоянно усърдие към добродетелта, желание за справедливост, търпение в изпи¬танията и надежда за райско блаженство.

   Във Възкръсналия Христос е нашата радост! Във Възкръсналия Христос е нашето упование! Възкръсналият Христос е нашето незаменимо съкровище. Възкръсналият Христос е истинското щастие. Възкръсналият Хри¬стос е блажената утеха! Във Възкръсналия Христос е нашият живот! Затова дойдете всички верни, тържествено да прославим нашия Спасител Господ Иисус Христос!

   Днес човечеството е достигнало високи върхове в областта на наука¬та и техниката. То с основание изтъква своя прогрес. Открити са много тайни в човека и природата!

   Известният светител Николай Велимирович пише: „Вижте главното Христово откритие - това е откритието на един нов живот, нов свят, съвсем ново за хората. Това е най-великото откритие за хората откакто свят съществува и е най-радостното от всички открития. Вярващият християнин да отрече това откритие, значи да отрече Христа и целия смисъл на нашия живот на земята. А да приемем това откритие, значи да приемем истината за Бога като Творец на всичко видимо и невидимо, за безсмъртието на човешката душа и че смъртта е така да се каже е праг за преминаването в другия свят, където обитава Божията светлина, където няма страх от нищо, където се чува само неизказаната хармония на небесните Ангели.”

   Вярата във вечния живот дарява на човека сили да се противопоста¬вя на всяка гордост и завист, на всяко отмъщение и злоба, на всяка ненавист и алчност. „Нима не знаеш, - казва св. Йоан Златоуст, - че дори и вселената да придобиеш десетократно, стократно, хилядократно и двойно по толкова дори, то не може да се сравни и с най-малката частица от небесните блага.” Затова похвално е да си събираме съкровища на небето /Мт. 6:20/, макар да живеем сред неправдите на този свят. Спасително е да се надяваме на Бога, макар и да бъдем оклеветявани от неприятели. Утешително е да не униваме в скърби, да не роптаем в болести и когато сме бедни, да не униваме и да не се отчайваме.

   Иисус Христос е Праведник и пострада за нас неправедните. Христос бе нараняван, за да излекува нашите греховни рани. Христос бе умъртвен, за да ни избави от вечната смърт.

   „Словото е знаело, че тлението в хората не е могло да бъде прекратено единствено и само чрез смъртта; невъзможно е Словото - Божият син да умре, защото Словото е безсмъртно. Поради това То само приема тяло, което би могло да умре, та като е причастно на самата Същност на Словото, то да бъде удовлетворението към смъртта за всички и чрез обитаващото в него Слово да пребъдва нетленно, за да е възможно накрая у всички да бъде прекратено тлението чрез благодатта на Възкресението.” /Св. Атанасий архиепископ Александрийски/.

   Колко е велико Божието човеколюбие! Колко е безмерна Неговата милост! Колко е славно Неговото Възкресение! Чрез Възкресението Христово дойде радост за целия свят.

   „Тоя ден е Господ сътворил: да се зарадваме и да се развеселим в него” /Псл.117:24/ и заедно да празнуваме унищожението на смъртта, разрушението на ада и началото на вечния живот.

  Велик ще бъде този ден за нас, ако Възкръсналият Христос огрее с Божествената светлина нашата душа и прогони греховната тъмнина.

   Преславен ще бъде този Ден, ако верните се прегърнат един други; и на онези, които ги ненавиждат, да кажат: братя! Да простят всичко, заради Възкресението. /Църковна песен/

   Ден на спасението е, ако възлюбим Бога с всичкото си сърце, и с всичката си душа, и с всичкия си разум и ближния си като себе си. /Мт.22:37,39/

   Поздравявам всички свещенослужители, служители при светата Сливенска Митрополия, църковнослужители, монаси, монахини и всички православни християни със светлото Христово Възкресение. Изключително много благодаря и поздравявам тези православни християни, които чуха Божествените слова, дойдоха при Бога всички отрудени и обременени /Мт.11:28/ от греха, разкаяха се, изповядаха се и приеха Тялото и Кръвта Христови. Това е най-важното духовно задължение на православните християни през Великия пост.

   Молитствам за всички душевно и телесно здраве и да ни укрепи за достойни дела и прослава на нашия Господ Иисус Христос силата на Възкресението!

 

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

 

Пасха Христова, 2011 г.

гр. Сливен

 

+ Сливенски Митрополит

Йоаникий

baraban.bg ©

Top Desktop version