Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Украинските българи и панагюрските българи

bulgari_v_Ukrayna   С организиране на флашмоб "Българско знаме", българите в Украйна отбелязаха 135-та годишнина от Априлското въстание. Какво се случи?

   Точно в 15:30 ч. (Киевско време) на 28 април, на един от одеските площади "Куликово поле", над 300 българи вдигат ръце, в които всеки от участниците държи късче от бяла, червена или зелена тъкан. След това те променят разположението си, и "живото" българско знаме се развява. На финала всички участници се хващат на хоро,  олицетворявайки девиза «Съединението прави силата».

   Организаторите на това мероприятие са Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" и Българският младежки клуб "Актив".

   Според Уикипедия Флашмоб (на английски: flash mob или flashmob, в буквален превод „моментна тълпа“ или „внезапна тълпа“) е предварително запланувана и организирана масова акция, в която голяма група хора се появява внезапно на обществено място и в продължение на броени минути изпълнява някакво абсурдно действие след което се разотива също така внезапно, все едно нищо не се е случило.

Петър Дудуш, координатор на флашмоба, член на БМК "Актив":

   "В тези днисе  навършват 135 години от Априлското въстание - връхна точка в българското националноосвободително движение през епохата на Възраждането. Негова главна задача е извоюването на национална и политическа независимост на българския народ от петвековния османски поробител. Нашата задача днес е да помним за подвизите на нашите предци, като пазим и популяризираме българското сред младите хора. Ние решихме да направим експеримент, като привличаме младите българи чрез модерни видове обществени мероприятия.”

   Информационна подкрепа: www.bg-ua.orgИнформационен портал «Българите в Украйна».

   В столицата на Априлското въстание – Панагюрище, днес отбелязват годишнината на въстанието. Националните тържества, посветени на Априлската епопея, за първи път ще започнат с литийно шествие със светините на Панагюрище от април 1876 г. Шествието ще тръгне от Историческия музей до църквата "Свето Въведение Богородично", където ще бъде отслужена света литургия и заупокойна панихида за загиналите в Априлското въстание. В празничната програма са включени също поднасяне на венци и цветя пред мемориалния комплекс "Априлци" и исторически спектакъл-възстановка "Мъжество и саможертва". Кулминация на тържествата ще бъде националният митинг-заря на площад "20 април".

baraban.bg ©

Top Desktop version