Д Е К Л А Р А Ц И Я

baraban.bg

Д Е К Л А Р А Ц И Я

VidinОт Общински съвет Видин, до Народното събрание и правителството

През последните години за град Видин и общината най-точната и вярна констатация е, че това е най-бедния град, в най-бедния северозападен район, в най-бедната държава-членка на Европейския съюз. Град с непрекъснато влошаване на икономическото, социалното и демографското състояние. Видин се топи. Младите хора, специалистите, хората с престижни професии, си тръгват от родния град с еднопосочен билет. Заедно със родителите тръгват и децата. Безработицата е голяма, населението застарява, липсват условия за продължаване на образование след средното, за спорт и развитие на младото поколение.

Очертава се безнадеждно и тъжно бъдеще на града с богато историческо минало, култура, традиции, който бе един истински европейски град, с европейски манталитет на своите граждани, много преди България да влезе в европейското семейство.

Очаквахме от Правителството да провежда политика за излизане от това незавидно положение, политика за спиране на негативните процеси. Очаквахме едно по-добро бъдеще,очаквахме да има висше учебно заведение, по-добра инфраструктура, а защо не и магистрала до Видин.

Вместо това, необяснимо за нас, Митница Видин се закри /митница на три граници!/, изнесоха се ръководствата на поделенията на държавните структури – Инспекцията по труда, Бюрото по труда, НАП, Лаборатория по храните, РДНСК. С това проблемите на града и общината продължиха да се задълбочават. Тъй като Видин представлява 60% от цялата област, то от развитието и състоянието на областния град зависи и развитието на областта.

Особено сме разтревожени от достигащата до нас информация за намерението на Правителството да продължи с изнасянето и на РИОСВ, Напоителни системи, Агенция по храните и др.

Недоумяваме защо един град Лом става по-привлекателен за живеене от Видин и по организиран център за правителството.

Загрижени за бъдещето на нашия град, на нашата община, не одобряваме такава политика. Настояваме не само да не се изнасят, но и отново да бъдат върнати ръководствата на горепосочените държавни поделения. Специалистите работещи в тях, вместо да бъдат транспортирани всеки ден до работните им места в други градове, да работят и живеят във Видин.

Декларирайки несъгласието и недоволството от досега водената политика към града и региона ни , НАСТОЯВАМЕ:

Видин е град от Република България. Не го дискриминирайте! Ние също сме граждани на тази държава и искаме да продължим да живеем заедно с нашите деца в родния си град с всичките необходими условия за един достоен живот.

АПЕЛИРАМЕ за нова политика, ново отношение насочено към промяна на съществуващото състояние. С механизмите на държавата и чрез насочване на държавни средства, да се създадат предпоставки за привличане на инвестиции за подобряване на социално-икономическото положение на Видин, общината и гражданите живеещи в нея, за разширяване и развитие на бизнеса, туризма и културните институти.

С много вяра и надежда очакваме Вашия подходящ отговор и политика, необходима за развитието на Видин и видинска община.

baraban.bg ©

Top Desktop version