Върви подписката за образователен ценз и задължително гласуване

baraban.bg

Върви подписката за образователен ценз и задължително гласуване

imame_azbuka В Сливен върви подписката за задължително гласуване и образователен избирателен ценз.

В момента задължително гласуване като практика съществува в 19 държави. Четири от тях са членки на ЕС. За евродепутати задължително се гласува в Гърция, Кипър, Белгия и Люксембург. В Австрия задължителното гласуване бе отменено през 1992 г., а само в провинция Тирол то просъществува до 2004 г. Санкциите за негласувалите са няколко вида. В Белгия например се дава обяснение и се ограничават граждански права, ако не си гласувал в поне 4 избора в 15 последователни години. Глобата се прилага в доста страни. Гърците могат да срещнат проблеми при издаване или подновяване на шофьорска книжка или паспорт. В Италия може да се окаже невъзможно да се намери място за детето в детска градина. В Люксембург възрастните хора над 70 г. са свободни да не ходят на избори. Всички останали обаче са задължени да го правят, в противен случай дават обяснения и плащат глоба. В Лихтенщайн санкциите са същите, но важат и за възрастните. В Швейцария гласуването е задължително в отделни кантони.
Различни държави по света са въвели задължително гласуване за различни видове избори – местни, регионални или национални. Така е в Аржентина, Австралия, Чили, Еквадор, Бразилия, Мексико, Уругвай, Перу, Сингапур.
У нас темата за задължителното гласуване е поставяна неколкократно от различни политически партии, обикновено след като са загубили изборите – за референдум за въвеждане на задължително гласуване заговориха например от НДСВ след краха на местните избори през 2007. Но до такъв не се стигна. През м. юли 2007 г. 40-то Народно събрание гласува предложение за въвеждане на задължително гласуване на местните избори. Тогава БСП, ДПС и ДСБ бяха против и предложението не бе прието. Предложението се аргументираше с това, че с нарастването на избирателната активност купуването на гласове ще се обезсмисли. Тогава се обмисляше да има не санкция за тези, които не гласуват, а стимул (административен или финансов) за гласувалите. Въвеждането на задължително гласуване значително ще намали влиянието и ролята на партиите с твърди електората, какъвто пример е ДПС.

През септември 2008 г. в допитване на Сова Харис, в което доброволно се включиха повече от 32 хил. души, над 62% от гласувалите подкрепят идеята гласуването да стане задължително. В София те са 44%, а в други големи селища броят им е впечатляващ: Ямбол - 97%, Хасково - 84%, Монтана - също 84%, Плевен – 79%, Стара Загора – 78,7%.
Според наблюдатели, на последния парламентарен вот бяха купени 200-300 хиляди гласа. Огромна част от тях са на хора от циганския етнос. Въвеждането на избирателен ценз (основно образование) ще изключи големите цигански маси от всеобщото избирателно право, защото те не са покрили гражданския минимум за образование. Така ще бъде решен и проблема за търговията с гласове.

baraban.bg ©

Top Desktop version