Неделен гост

baraban.bg

Неделен гост

Програма Достъп до информация

С апела на районния прокурор на Пловдив Гергана Мутафова

Пазете личните си данни!

lichni_danni

Пазете личните си данни, не давайте документите си за самоличност на друг, освен на полиция, прокуратура и специализираните органи! Апелът е на районния прокурор на Пловдив Гергана Мутафова, а поводът - повече от тревожен: за няколко месеца в деловодството на прокуратурата са регистрирани пет случая на измами, в които са откраднати лични данни. Точният брой на измамите все още не е ясен, но вероятно ще надмине стотина, прогнозират юристи.

Схемата, по която са ужилени хора с различни професии и социален статус, е една и съща. Измамниците обикалят входовете на големи жилищни кооперации и крадат писмата, които се пращат от комуналните фирми и мобилните оператори. Оттам се снабдяват с ЕГН, адрес и трите имена на титуляра на сметката. Тези данни са достатъчни, за да изтеглят бърз кредит от няколко финансови институции, които рекламират дейността си с това, че дават пари без задължителния фейс ту фейс контрол. Измамниците купуват няколко Прима-карти и разкриват своя банкова сметка. От различни номера изпращат на "Авус Финанс" и "Фератум България" личните данни на пловдивчани, които дори не подозират, че някой тегли кредит от тяхно име. Пак с есемес мошениците пращат личната си банкова сметка, на която институцията праща заема. Сред измамниците е бивша кредитна инспекторка в голяма банка, набирала данни от свои познати и клиенти и злоупотребявала по същия начин, като неин съучастник е теглил кредитите, а парите са делили.

 

Абсолютен рекордьор сред авторите на новата измама в Пловдив е 32-годишен мъж, пробвал да изтегли 70 кредита с данните на 70 мъже и жени, като отворил на свое име 93 сметки в една и съща банка. Той изтеглил 22 заема по 160 лева. Разкрит е, след като от финансовата институция потърсили една от жертвите, чийто данни използвал. Последствията за ужилените може да са жестоки. Дори да докажат, че не са изтеглили заема, имената им отиват в Кредитния регистър на лошите длъжници. Така, ако един ден кандидатстват за заем, проблемите пред банките са им гарантирани.

Междувременно от "Фератум България" посъветваха при злоупотреба с лични данни да се подаде жалба в полицията. Оттам вече им сигнализирали за няколко случая, но засега нямали намерение да променят условията за кандидатстване за заеми.

Галина Константинова, координатор на ПДИ в Пловдив

baraban.bg ©

Top Desktop version