Български фестивал в Украйна

baraban.bg

Български фестивал в Украйна

bulgari_v_Ukraina

На 16 юли в столицата на бесарабските българи – гр. Болград /Украйна/ ще се проведе V Фестивал на българската музика и танци „Да трепне българско сърце“. Това е най-голямото фолклорно мероприятие на българската общност в Украйна, което събира фолклорни ансамбли и изпълнители от Бесарабия.

Целта на Фестивала е съхраняване и популяризиране на българския фолклор и стимулиране на неговото развитие в наши дни, а също така да бъде възроден интересът към българския фолклор в Украйна .

Антонина Иванова, координатор на Фестивала:

«Фестивалът представлява не само културно мероприятие.По този начин ние искаме да представим колоритът на бесарабската културна традиция, предавайки живото духовно наследие на подрастващото поколение. Това е поредно потвърждение на присъствието на българското танцово, словесно и музикално-песенно изкуство в съвременния живот на Украйна. Нашата сцена дава възможност за реализация на талантливи колективи и развитие на нови таланти ».

Тази година ще участват колективи от повечето селища с българско население – от Болградски, Измаилски, Саратски, Тарутински и Арцизки райони на Одеска област. Над 400 участници ще се съберат на голямата сцена на централния площад в Болград. За пръв път ще има и представители от чужбина - коллектив от с. Паркани, Приднестровие .

 

Фестивалът ще бъде открит с парад на колективите-участници и акробатическо шоу. Сред участниците ще бъдат определени победители в четири номинации: най-добрите вокални, танцови колективи, най-добър оркестър, най-добрия вокалист.

В програмата на Фестивала има конкурс за най-красива автентична носия. Ще бъдат представени носии от бесарабските села.

Организаторите на фестивала са Болградската районна държавна администрация, Общоукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" (www.kbg.org.ua), Българският младежки клуб "Актив".

Генерален спонсор на мероприятието – Концерн ЕГАЗ.

Информационен партньор: „Дружба“ – Вестник на Болградски районен съвет.

Информационна подкрепа: www.bg-ua.orgИнформационен портал на българите в Украйна.

Видео клип: http://www.youtube.com/watch?v=9yIolMfYuis&feature=feedlik

За повече информация и контакти:

+38-067-985-95-73

Максим Димитров

baraban.bg ©

Top Desktop version