Пуснаха Петко над Сините камъни

baraban.bg

Пуснаха Петко над Сините камъни

Sinite_kamuni_-_leshoqdi   Още една красива птица полетя в небето над „Сините камъни“. Това е Петко от вида белоглав лешояд , излюпен в Испания преди година и пристигнал тук, във волиерата край Сливен (голяма клетка за адаптиране към мястото за разселване).

   Ивелин Иванов от сдружение „Зелени Балкани“ бе човекът, който постави като малка раница на гърба на птицата предавател и ни увери, че той не пречи на полета й. „Това устройство е творение на наш доброволец, много запален орнитолог. То  съчетава в себе си компютърни технологии, които успяват да свалят сигнал от сателитните предаватели.  По този начин позиционират птицата, а чрез друга система изпращат сигнал чрез мобилния оператор. Затова се нарича GPS/GSM-система. По този начин ние получаваме сигнали за местонахождението, височината, скоростта на полета и много друга информация, която е важна за проследяване на успешното или неуспешно адаптиране на птицата в природата“.

   Четири вида лешояди са гнездели някога в България – белоглав, черен, египетски и брадат. Това са „санитарите“ на природата. Намаляват драстично през 60-те години на миналия век, в резултат на националната кампания за тровене на вълци със стрихнин, до пълното изчезване на белоглавия.  В рамките на проект „Завръщане на лешоядите в България”, природозащитниците са внесли и пуснали на свобода общо 49 белоглави лешояда.  Други 24 изчакват реда си в адаптционните волиери край Враца и Котел, в природните паркове Централен Балкан и Сините камъни.

   Според Ивелин Иванов, в цяла Европа до ден днешен използването на отровни примамки е най-голямата потенциална опасност за лешоядните птици, но една нова заплаха е безразборното  поставяне на ветроенергийни паркове и турбини на места, където те влияят отрицателно на птиците.

   Илиян Стоев е човекът, който отговаря за обитателите на волиерата край Сливен, а техните вече освободени събратя подхранва на специалната площадка два пъти седмично. Според него  най-характерното за вида е, че е социална птица, за разлика от орлите, други хищни птици и някои от другите лешояди. Белоглавият лешояд има потребност  да е в колония. Една колония включва всички възрасти – млади, по-зрели и възрастни птици.  Най-трудното за природозащитниците е  да съберат птиците в такава група…

DSCN0503   Колкото до Петко – на него му предстои зимуване – трудния период за лешоядите, но в добрия случай, догодина може да го видим  да гнезди на скалите над Сините камъни

   Всички пуснати по проекта лешояди са маркирани на двете крила с видими отдалеч жълти PVC марки. Намерението на природозащитниците е на 14 октомври за втори път да организират Фестивал на лешояда е да освободят следващата птица.

baraban.bg ©

Top Desktop version