Взривове в реда на нещата

baraban.bg

Взривове в реда на нещата

vzrivove   от http://e-vestnik.bg/

   Девет ранени, трима изчезнали, евакуирано село, валящи шрапнели на километри наоколо - поредният инцидент с взривени боеприпаси се случи в България, този път до т. нар. Петолъчка край Сливен.

   През последните години зачестиха подобни инциденти, по правило в цехове и складове на частни фирми, занимаващи се с боеприпаси - като се почне от грандиозната експлозия в Челопечене и се мине през взрива край Габрово миналата година, при който загина работничка.

   И пак по правило след шумотевицата, комисиите и кризисните щабове през първите дни после нещата заглъхват, следствието буксува, всичко се забравя, бизнесът си продължава. А утилизацията на боеприпаси е доста сладък бизнес, където едва ли има случайно попаднали.

   Фирмата “Берета трейдинг”, чийто е избухналият цех край Сливен, и собственикът Десислав Делев, също не са случайни - на сайта на фирмата, който започва красноречиво с флаш анимация на обратно броене и изстрелване на ракета (!), могат да се видят като клиенти МВР, МНО, НСО и множество техни подразделения.

   Делев е собственик на десетки фирми с предмет на дейност внос на оръжие, на ВИП стрелкови комплекси и оръжейни магазини, щедър дарител на Специалните сили, на Военната академия и пр. На откриването на луксозното му стрелбище в Мусагеница присъстват генерали, полицейски шефове и депутати.

   В същото време жители на квартала го обвиняват за заграбване на зелени площи за паркинг със съдействието на главния архитект на софия Петър Диков. Други негови фирми според изтекли документи в “Уикилийкс” са проверявани от Държавния департамент на САЩ за съмнителни оръжейни сделки.

   Чудно ли е тогава, че преди да е ясно какво точно се случва и преди всякакво разследване Цветан Цветанов побърза да обяви от мястото на инцидента, че фирмата си имала всички сертификати и разрешителни, вероятно ставало дума за проблеми с трудовата дисциплина. Демек, работниците сами са си виновни за взрива.

   А самият собственик смая аудиторията на Милен Цветков с изявлението, че такива взривове били в реда на нещата и се случвали във всяка фирма с подобна дейност.

   Всъщност, може би са прави. Докато няма прозрачност и контрол, взривовете ще са в реда на нещата. Както се казва, взривените - взривени… Важното е далаверата да върви.

baraban.bg ©

Top Desktop version