Срещу лобито на банките, лоби на гражданите - възможно ли е?

baraban.bg

Срещу лобито на банките, лоби на гражданите - възможно ли е?

   Sv.Nikolov

Светозар Николов (в средата): "Не престъпността, а банките в момента застрашават България"

 

 

 

   От известно време Националната асоциация на българския бизнес организира фирмите и гражданското общество на борба срещу безобразно високите лихви на банки и лизингови дружества. Преди седмица асоциацията е сезирала министър председателя и главния прокурор за това, че банките застрашават националната сигурност, информира председателят й Светозар Николов. 

„Голяма част от тези финансови институции са чуждестранна собственост. Ние искаме информация за това кой стои зад тях, кой е реалният собственик. Тези собственици, налагайки непосилно високи лихви върху кредитите, които променят едностранно, съсипват цялата българска икономика. Една и съща банка в друга европейска страна дава кредит с лихви от 1 – 3 процента и гратисни периоди от над 3 – 5 години, а в България определя лихви от 10 – 15 процента и гратисен период от 3 – 6 месеца, при допълнително обезпечение, нов запис на заповед, голям брой поръчители и т.н., което се нарича изнудване. В момента масово се обявяват фалити на малки и средни предприятия, цари масова безработица и ниска покупателна способност. По наши данни, делът на лошите кредити в България вече е около 30 %. Всеки ден се образуват средно от 600 до 800 изпълнителни дела, заведени от банки и други финансови институции. Ние сме установили, че единствените кредити, които се отпускат в момента, са на подставени на собствениците на банки фирми, които изкупуват на безценица наши фалирали предприятия и недвижими имоти на граждани. България в момента е застрашена не от престъпността, а от банките, действията на които са облечени в закон и правителството не им поставя никакви условия, под предлог, че сме пазарна икономика. Лобито на банките в цял свят е много силно, но водещи европейски страни вече ясно и открито регулират отношенията с тях и им поставят условия. Необходимо е спешно и нашата държава да въведе строги регулации на банковата система, с цел запазване на националната сигурност. В момента 3 500 фирми в страната са пред закриване или фалит. А водеща е промишлеността, не банковият сектор. Ние искаме да създадем обществено лоби срещу диктата на банките”, казва Светозар Николов.

   От ръководството на бизнес асоциацията привеждат много примери на изнудване, рекет и отправяне заплахи на граждани от лица, наети от банките, за отнемане имоти на безценица. Според тях, в Ямбол е имало случай включително на изнасилване на длъжник пред родителите му, с цел да бъде принуден да си погасява дълга, който случай останал скрит за полиция и общество, защото пострадалият не желае да го разгласява. В Русе данъчни инспектори влизали заедно с полиция в магазини и отнасяли оборота. „Българската народна банка се държи като адвокат на банките, а не като банка, която би следвало така да регулира отношенията, че да защитава българския народ”, смятат бизнесмените. Много малко държави в света имат лихви от порядъка на тези в България. При просрочените кредити те са от 18 до 23 %.

   Добрата новина, според Светозар Николов е, че в момента асоциацията се готви да подпише меморандум с поне три банки, с който те ще предоставят на членове на асоциацията условия за предоговаряне на кредитите и за нови кредити. А в най-скоро време асоциацията ще поведе открита борба, чрез поредица от протести, срещу една от водещите банки в страната, която категорично отказва да преразглежда кредитите, да дава гратисни периоди, да понижава лихвите по текущи кредити. Т.е. според Николов, банките започват да се разграничават една от друга, което е белег за истинска пазарна икономика.

   Националната асоциация на българския бизнес съществува от края на 2008 г. със седалище във Варна и в нея членуват над 3 500 малки и средни предприятия. Вече има регионални офиси и координатори в по-големите български градове, последният от тях заработи в Сливен. В тези офиси гражданите могат да подават оплаквания срещу финансови институции и лихвари. „Категорични сме, че ще защитим имота на всеки, който се обърне към нас със сигнал за своеволие от страна на финансова институция, включително с жива верига”, заявяват от асоциацията. Продължава и подписката, под която  досега са събрани 85 000 подписа в подкрепа на искането държавата да се намеси в банковия сектор, като се въведе лимит на лихвата по кредити от 4 %, както и гратисен период за погасяването им над 2 години. „За да постигнем успех, Министерският съвет трябва да обяви настоящата финансова и икономическа криза за „непреодолима сила” според чл. 306 от Търговския закон и да въведе законодателни промени, според които банките да не могат да обявяват кредити за предсрочно изискуеми и да пристъпват към принудителна продажба на имоти”, заявяват бизнесмените. Намерението им е да съберат между 500 000 и 1 млн. подписа, които да бъдат внесени при министър председателя и в Европейската комисия.

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version