Играе ли министър Дянков за банките?

baraban.bg

Играе ли министър Дянков за банките?

Diankov   Правителството смята да извади част от фискалния резерв, който в момента е малко под 8 млрд. лв., от Българската народна банка и да го вложи в частни търговски банки. Не е ясно дали става въпрос за банки в България или в чужбина, нито на какви критерии трябва да отговарят те. С предложението си финансовият министър Симеон Дянков вероятно цели да докара някой лев в бюджета – при лихва 5 – 6 %, евентуално да запуши дупката в здравеопазването, коментират запознати. Те обаче са само част от многогласния хор, който заля интернет форумите.

Ето декларацията, с която Националната асоциация на българския бизнес реагира на предложението:

    Националната асоциация на българския бизнес е против подпомагането ликвидността на чуждестранните търговски банки чрез предоставянето на фискалния резерв на България. Ние твърдо се противопоставяме на едно такова решение, което бихме определили като предателство на националните интереси.

   Фискалния резерв, гарантира стабилността на борда и фиксирания курс на лева. Средствата се заделят не за постигане на доходност, а като гаранция за стабилността на икономиката. Прехвърлянето на два милиарда от резерва в банките е много рисково, защото банковата система в цял свят е нестабилна и сме свидетели на ежеседмичин фалити на трезори в САЩ.

   Поведението на чуждестранните банки спрямо българските граждани е финансов геноцид и всякакви опити за предоставяне на български средства на банките, без прозрачност и гаранции за намаляне на лихвите на 4% и предоставяне на над две години гратисен период, е против българските интереси.

baraban.bg ©

Top Desktop version