Соларен парк откри EVN край Сливен

baraban.bg

Соларен парк откри EVN край Сливен

Blatets_1

   Лентата на фотоволтаичния парк прерязаха Йорг Золфелнер, регионален мениджър на EVN Bulgaria, Христо Карабекиров, заместник-областен управител на Сливен, Калина Трифонова, управител на „Натуркрафт” ЕООД и д-р Петер Лайр, член на УС на EVN AG Австрия (от ляво на дясно).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Парк за производство на електроенергия от слънцето, официално бе открит край Сливен. Соларното съоръжение, разположено на площ от 23 дка до село Блатец, е собственост на „Натуркрафт” ЕООД – дружество от групата на ЕVN, което развива проекти в областта на възобновяемите енергийни източници, обясняват от пресслужбата на „ЕВН България”. 

   Новоизграденият соларен енергиен парк се състои от общо 3 групи фотоволтаични елемента с oбща мощност 836.7 kWp (киловатпика). През декември 2009 г. беше пусната в технически пробна експлоатация първата част от централата. Тя се състои от 2 376 тънкослойни силициеви

елемента, с капацитет 178.2 kWp. В началото на 2010 г. в експлоатация бяха въведени и другите две групи. Едната се състои от 1 584 соларни модула от монокристален силиций, с мощност 380.16 kWp, а другата е съставена от 960 соларни модула от монокристален силиций, с общ капацитет 278.4 kWp. Фотоволтаичната централа функционира успешно с пълна мощност от началото на март 2010 г. Тя е най-голямата в цялата EVN група и първата за EVN, изградена извън Австрия, подчерта д-р Петер Лайр, член на УС на EVN AG Австрия.

   Произведената до момента електроенергия е 342 000 киловатчаса. Работата на соларния парк вече дава положителен ефект върху околната среда – според специалистите, до момента са спестени 222 т вредни емисии въглероден диоксид.

   Инвестицията в съоръжението възлиза на около 6 млн. лева.

baraban.bg ©

Top Desktop version