„Топлофикация-Сливен” отчита успешна мениджърска политика

baraban.bg

„Топлофикация-Сливен” отчита успешна мениджърска политика

TEC   „Топлофикация-Сливен” остава едно от топлоснабдителните предприятия с най-ниски цени в страната, след като преди сезон 2009/2010 премахна таксата за сградна инсталация. След две години на загуба, очакванията са от следващия отоплителен сезон предприятието да излезе с положителен финансов резултат, каза изпълнителният директор Ангел Ангелов. Според него по-важни са числата, които показват, че продадената на населението топлоенергия се е увеличила повече от два пъти, а включените към ТЕЦ абонатни станции от 110-111, са станали 205. „С промоцията за топла вода, която имахме за летните месеци – с таван от 5 лв. за кубичен метър с ДДС – само през месец юни например сме реализирали на битовите абонати 1001 мегаватчаса енергия, срещу 420 мегаватчаса през 2009 г. Увеличението на продаденото количество енергия за всеки от летните месеци е било със 130 – 170 %. През това лято топла вода са ползвали 2 000 битови абоната повече, отколкото предходното. Това ни радва, в смисъл, че се приближаваме към крайната си цел – увеличаването на клиентите ни. Като паричен поток равносметката не е толкова фрапираща – за последната година приходите ни са се увеличили със 75 000 лв. Драстично е увеличен обаче броят на плащанията – от 57 % за предходния отоплителен сезон, на 76% за последния, който процент е много добър за всяка една българска топлофикация. Отделно пък, че от хората със сключени лични договори, 96% са се разплатили с нас. Практиката със сключване на лични договори продължава, защото те дават сигурност и на двете страни. За предстоящия отоплителен сезон вече сме сключили 1 100 такива договора”, информира Ангел Ангелов.

   За предстоящия сезон предприятието предлага пределна цена от 80 стотинки за отопляван кубик, като се заплаща кубатурата само на стаите и баните, без коридорите и междуетажните пространства и 6 лв. с ДДС пределна цена за кубик топла вода. Възприета е и една по-гъвкава схема за договаряне на отопляемия обем, което ще позволи на потребителя да го променя през отоплителния сезон, обяснява Ангелов. Продължава и политиката към ТЕЦ да се включват абонатни станции, от които топлоенергия получават дори само двама-трима души, като загубите се поемат от предприятието. Специалистите дават пример с блок 9 в кв. „Дружба”, с по 40 и 56 апартамента на вход, като не повече от по 5-6 апартамента са включени във всеки от 4-те входа. Това връща доверието в предприятието. От 5 419 през 2008 г., битовите потребители на топлоенергия от ТЕЦ – Сливен са се увеличили на 7 384 през последния отоплителен сезон (при 15 000 абоната преди години). В града има още стотина абонатни подстанции, работили в миналото, но те са основно тези с нанесени им големи поражения от времето и от собствениците и възстановяването им изисква повече време и инвестиции.

   „Топлофикация – Сливен” удължава и срока за безлихвени плащания на стари задължения до края на месец септември, с което времето, през което длъжниците могат да се възползват от облекчението става почти четири месеца, обявиха от предприятието. Мениджърският екип съобщи също, че са вложени 2 млн. лв. в реконструкцията на един от водогрейните котли, с което намаляват изпусканите в атмосферата серни окиси до 1 000 – 1 300 мг на куб.метър (при разрешени до 2 000 мг). В предприятието се надяват да завършат успешно и преговорите с МОСВ за определените им по държавен план обем въглеродни емисии, тъй като е невъзможно при конкретната икономическа ситуация целия им необходим обем да бъде закупен.

baraban.bg ©

Top Desktop version