Неделен гост: Надежда Захариева, която има юбилей

baraban.bg

Неделен гост: Надежда Захариева, която има юбилей

   На 3 ноември тази година известната българска поетеса Надежда Захариева, съпруга на Дамян Дамянов, навърши 75 години. Тя е родена в трънското село Радово, но е израснала в Сандански. Завършила е френска филология в Софийския университет. Авторка е на стотици стихотворения и три романа. Написала е текстовете на много песни, сред които „Може би“ на група Сигнал, „Разпилей ме ти цялата“ на Лили Иванова и „Любовта е“ на Хайгашот Агасян, както и текстовете за песни на редица фолк-изпълнители. 35 години от живота ѝ са свързани с поета Дамян Дамянов – тя е негова съпруга, опора, вдъхновение. Имат три деца.

   Надежда Захариева често гостува в нашия град – или в Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”, или  на община Сливен. Поводи за последните няколко срещи с нея бяха осемдесетата годишнина на Дамян Дамянов, която гимназията отбеляза заедно с общината, двадесетгодишният юбилей на училището,  националният конкурс за поезия "Дамян Дамянов", учреден от община Сливен.

   Поздравяваме госпожа Надежда Захариева с годишнината и ѝ желаем много здраве, бодър дух и още дълги години творческо вдъхновение!

https://www.youtube.com/watch?v=h6ZeyAquhPc

 

 

baraban.bg ©

Top Desktop version