Неделен гост: предложените от кабинета на Промяната министри

baraban.bg

Неделен гост: предложените от кабинета на Промяната министри

Министър-председател – Кирил Петков. Роден е на 17 април 1980 г. в Пловдив, а от 12 май 2021 г. до 16 септември 2021 г. е министър на икономиката в първото служебно правителство на Стефан Янев. От септември 2021 г. е един от лидерите на новосформираният политически проект „Продължаваме промяната" и водач на листите за Пловдив-град и София 24 МИР за парламентарните избори на 14 ноември 2021 г. Избран е за народен представител в 47-о Народно събрание. Петков е женен и има три дъщери.

Заместник министър-председател и министър на финансите – Асен Василев от „Продължаваме промяната". В ресорите му ще са икономиката и енергетиката и ще отговаря и за еврофондовете. Роден е на 9 септември 1977 г. в Хасково.

Заместник министър-председател по ефективно управление – Калина Константинова от „Продължаваме промяната". Тя беше част от екипа на Кирил Петков в Министерството на икономиката.

Заместник министър-председател и министър на икономиката и индустрияталидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя е дългогодишен депутат от левицата, а на 8 май 2016 г. е избрана за председател на БСП с 395 гласа срещу 349 гласа на тогавашния председател Михаил Миков.

Заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството – Гроздан Караджов. Представител на „Има такъв народ".

Заместник министър-председател и министър на околната среда и водите – Борислав Сандов, от „Демократична България“.Той е известен с лидерството си в редица екологични компании.

Министър на вътрешните работи – Бойко Рашков, юрист и университетски преподавател по право. Бил е директор на Националната следствена служба, назначен с Указ на Президента през 1995 г.

Министър на външните работи – Теодора Генчовска, главен експерт към администрацията на президента Румен Радев и представител на „Има такъв народ".

Министър на труда и социалната политика – Георги Гьоков, представител на БСП. Той завършва специалност „Инженерство" в Техническия университет, Габрово. Бил е общински съветник и директор на Бюрото по труда в Стара Загора.

Министър на отбраната – Стефан Янев, настоящ служебен премиер, получил покана от „Продължаваме промяната".

Министър на правосъдието – Надежда Йорданова, от „Демократична България“.

Министър на образованието и науката – академик Николай Денков, настоящ служебен министър, от „Продължаваме промяната“. Той е физикохимик и университетски преподавател, професор в Софийския университет, доктор на химическите науки.

Министър на здравеопазването – проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз, предложена от „Продължаваме промяната“.

Министър на културата – Атанас Атанасов, представител на „Продължаваме промяната“.

Министър на земеделието – Иван Иванов, излъчен от БСП. Иванов е роден през 1975 г., юрист и историк по образование, като дипломата му по право е от Великотърновския университет. Има докторска степен по история от Шуменския университет.

Министър на транспорта и съобщенията – Николай Събев, предложен от „Продължаваме промяната“. Завършил е Висшето военноморско училище със специалност „Експлоатация и управление на флота и пристанището“ и УНСС със специалност „Икономика и управление на транспорта“.

Министър на растежа и иновациите – Даниел Лорер, представител на „Продължаваме промяната“. Той е бизнесмен, инвеститор, предприемач и политик от ПП „Продължаваме промяната“.

Министър на електронното управление – Божидар Божанов, предложен от „Демократична България“, експерт и предприемач, oсновател на компания за информационна сигурност.

Министър на енергетиката – Александър Николов. Представител на „Има такъв народ“, бивш зам.-министър на енергетиката.

Министър на туризма – Христо Проданов, от БСП. По образование е минен инженер с диплома от Минно-геоложкия университ. Има магистърска степен по индустриален мениджмънт.

Министър на спорта – Радостин Василев. Представител на „Има такъв народ“. Има дългогодишен опит в областта на гражданското, облигационното, търговското, трудовото право и изпълнителното производство.

baraban.bg ©

Top Desktop version