Бисер Киров – 80 години от рождението му

baraban.bg

Бисер Киров – 80 години от рождението му

    На 4 септември тази година се навършват 80 години от рождението на Бисер Киров. За съжаление, той вече почти 6 години не е сред нас. Но нека  си спомним за блестящия творец, талантлив певец с неповторим глас и обаяние, композитор, общественик, голям патриот, посланик на добра воля. Той разнасяше славата за България, българската песен, българската култура и духовност по целия свят. Публиката го обичаше и горещо го аплодираше. Той имаше много приятели на всички континенти.  Особено обичан и уважаван беше Бисер Киров в Русия.

   В памет на големия артист и човек една от руските телевизии създаде документален филм за Бисер Киров с участието на негови приятели и почитатели сред които такива изтъкнати имена като Александра Пахмутова, народна артистка на СССР, Максим Дунаевский, народен артист на РФ, Лев Лещенко, народен артист на РСФСР, Владимир  Винокур, народнен артист на РСФСР и много други. Този филм ще бъде излъчен в Русия в деня на неговия рожден ден 4 септември. С този филм ще се открие и VI Международен руски кинофестивал /МРКФ/ на 19 септември 2022 г.

   Пълната версия на филма /42 мин./ е достъпна на следния линк:

https://disk.yandex.ru/i/T1223OUC1mW4VA 

   Последният концерт на Бисер Киров в Русия е бил в сибирския град Саянск. Жителите на града не са забравили своя любим български певец. В негова чест, по случай 80-годишния му юбилей, на 4 септември ще бъде тържествено открита паметна плоча, поставена на Дома на културата и ще бъде назована улица с неговото име.

   Преди няколко години Фондация „Устойчиво развитие за България“ издаде и презентира неговата автобиографична книга „Благодарствена песен“. През годините на нашата съвместна работа с големия творец фондацията издаде и няколко негови компакт диска. Учредихме в негова памет и ежегодно се връчват награди за мир и за духовност на фестивалите „Красная гвоздика“, „Золотое перо Руси“ и на Международния фестивал „Заедно в 21 век“.

Вярваме, че песните на Бисер Киров, паметта за жизнения му път на творец и човек са ценно достояние за България и за целия свят, че те обединяват народите по света за мир, доброта и справедливост.

Фондация „Устойчиво развитие за България“

baraban.bg ©

Top Desktop version