С конференция по сугестопедия проф. д-р Георги Лозанов отбелязва 84-ия си рожден ден в Сливен

baraban.bg

С конференция по сугестопедия проф. д-р Георги Лозанов отбелязва 84-ия си рожден ден в Сливен

Lfzanov   Международна конференция по сугестопедия се провежда от 22 до 24 юли в Сливен. „В дните, когато най-сетне наяве излязоха страхотните проблеми и най-сетне сякаш пролича някаква тревога на обществото за бъдещето на българското образование, ви представяме сагата на единственото голямо българско дело в световната педагогика, признато навсякъде - методът за интензивно обучение, създаден от проф. д-р Георги Лозанов”, се казва в поканата на организаторите.

   Сугестопедията е приложение на сугестологията в педагогиката, за обучение по нетравмиращ начин, чрез сугестия (внушение). Методът е създаден през 60-те години на ХХ век от българския лекар Георги Лозанов и получил широко признание както в България, така и в Съветския съюз, в САЩ, приет и практикуван в университети като Оксфорд и Сорбоната. През 1978 г. методиката е наблюдавана официално от 25-членна международна комисия на ЮНЕСКО, оценена като най-добра  и препоръчана за прилагане по всички предмети във всички страни. И понастоящем е представена с десетки школи и курсове за преподаване на най-различни знания по целия свят, обяснява една от най-близките сътруднички на проф. Лозанов, Ванина Бодурова. Българският метод обаче е осъден на забрава в родината си. Новото поколение учители почти не са чували за него, една лекция само е предвидена за студентите по филология в СУ „Св. Климент Охридски”. Българските власти обричат метода на забрава, след като създаденият Научно-изследователски институт по сугестология е закрит през 1991 г. При това неговият създател и ръководител проф. д-р Георги Лозанов е уволнен през 1984 г., а още през  1979-та, година след посещението на представителите на ЮНЕСКО, е спрян на границата и поставен под домашен арест - до 1989 г. След промените в България, проф. Лозанов, заедно с проф. Евелина Гатева, обучават преподаватели в СУ „Климент Охридски”, но намират най-голяма подкрепа от страна на Австрия, която им предоставя възможност и условия за работа. Двамата са обучили 286 души от цял свят, които успешно прилагат достиженията на сугестопедията.

   „На времето, когато закриха института не ми казаха защо – тогава не обясняваха, но прибраха резултатите от всичките ми изследвания. По-сетне получих писмо от Държавния архив, че моят личен архив бил при тях. Не зная дали всичко е запазено”, разказва проф. Лозанов. Той е избрал Сливен за провеждане на конференцията, с която отбелязва и 84-ия си рожден ден на днешния 22 юли, заради добрия прием който е намерил тук. От 16-те училища, прилагащи метода до 1984 г. и закрити, фондацията вече е възстановила първото, което работи в Сливен и обучава деца в предучилищна възраст в четене. Докато при езиковото обучение методът осигурява 3-4 пъти по-бързо възприемане на материала, при обучението в четене резултатите са най-забележими – то става 5 до 10 пъти по-бързо, обясняват сугестопедите.

   Конференцията се организира от учредената през март тази година фондация „Проф. д-р Георги Лозанов и проф. д-р Евелина Гатева”, чиято цел е да запази постигнатото и да развива сугестопедичните изследвания, както и да възроди приложението на сугестопедията в България. Въпреки краткото време за организация, официалните участници в конференцията са 37, освен слушателите, много от които възпитаници на различни сугестопедични школи. Най-много са от България, но също от САЩ, Русия, Турция, Румъния. Особено добра почва е намерила сугестопедията в САЩ. Освен проф. Лозанов и Ванина Бодурова, докладчици са проф. Соня Дъгъл от Швейцария, проф. Нанси Омаха Бой от САЩ, проф. Галина Китайгородская от Русия, Барбара Грийн Щудер от Швейцария, Либиан Лабиоса Касоне и Филип Касоне от САЩ, Сечил Тюркьоз от Турция, проф. Магдалена Думитрана от Румъния, Любов Кожухарова и Лили Дюлгерова от България. Конференцията се провежда в залата на хотел „Спорт палас”.

baraban.bg ©

Top Desktop version