Общините също имат ангажименти покрай магистрала „Тракия” смята областният управител на Сливен

baraban.bg

Общините също имат ангажименти покрай магистрала „Тракия” смята областният управител на Сливен

magistrala_TrakiaОбщините не са готови с приспособяването на инфраструктурата си към бъдещата магистрала „Тракия” и ако правителството удържи на обещанието да построи оставащата от нея част до две години, ще възникнат затруднения с общинския трафик. Така смята областният управител на Сливен Марин Кавръков. Например, с построяването на подхода към магистралата за Сливен и Ямбол при с. Хаджи Димитрово в община Тунджа, на Сливен ще са необходими три нови основни артерии, за да поемат трафика от новата посока, посочи той. Марин Кавръков даде специална пресконференция, посветена на ползите и негативния ефект за Сливенска област от построяването на магистралата. Той съобщи, че е изпратил писмо до Агенция „Пътища” и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, в което настоява да се регламентира достъпа на местните фирми до участието в процедурите по обществени поръчки за лотове на автомагистрала „Тракия” и използването на местна работна ръка.

 

Проблемите, които ще възникнат около строителството и след изграждането на големия път, ще бъдат разгледани и на предстоящия на 13 октомври Регионален съвет за развитие, с участието на областните управители на Стара Загора, Сливен, Ямбол, Бургас и представители на различни министерства. Задължение на общините обаче е, подчерта Кавръков, освен за местната инфраструктура, да помислят и за нови подробни устройствени планове за подходите, водещи към магистралата, за създаване на модерни пазари за местните селскостопански производители в близост до местата, предвидени за паркинги и други крайпътни обслужващи обекти. На регионалния съвет ще бъде поставен и въпроса за  липсата на обход по съществуващия път ІІ-55 на гр. Нова Загора и с. Асеновец, през което минава пътя, с целия трафик на ТИР-ове към турската граница.

   Както стана ясно, доизграждането на магистрала „Тракия” ще стане с част от средствата от Оперативна програма „Транспорт”, предвидени първоначално за автомагистрала „Струма”, общо 600 млн. евро. Според изискванията на Европейската комисия, е възложена актуализация на оценката за въздействие върху околната среда. Очаква се тя да е готова до края на годината. Отсега обаче е ясно, каза Марин Кавръков, че няма да се изпълнят всички претенции на еколозите за една 15-километрова зона в Ямболско, защитена като местообитание на смокове и костенурки. Трасето на магистралата е наситено и с много археологически паметници. И в момента продължават спасителни разкопки на 32 обекта в участъка Стара Загора - Карнобат.

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version