Има предложение висшистите да получават българско гражданство по облекчена процедура

baraban.bg

Има предложение висшистите да получават българско гражданство по облекчена процедура

Bojidar.jpg Чуждестранните граждани, завършили висшето си образование в България, да придобиват българско гражданство по облекчена процедура, предлага министър Божидар Димитров. Мотивът за това е, че те са преминали естествения процес на натурализация за периода на следването си и е време държавата да използва потенциала им. Това съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. Министър Димитров, който отговаря за българите в чужбина, е подготвил предложение за промени в Закона за българското гражданство, които вече се съгласуват с министерствата, с неправителствени и патриотични организации и предстои да бъдат разгледани до месец на заседание на правителството. Днес той ги представил и пред ръководството на ВМРО, с което е провел среща за водената от кабинета политика по отношение закрилата на българите и българската култура в чужбина.

Освен висшистите, само въз основа на формално искане до министъра на правосъдието, възстановяване на гражданството ще получат и български граждани от териториите, отнети на България с Парижкия мирен договор от 1947 г., предвиждат предлаганите промени.
Екипът на министър Димитров работи и по законопроект на българските общности и българите, живеещи извън Република България. Той ще урежда отношенията между държавата и диаспорите, както и правомощията и взаимодействието между компетентните български институции по отношение на българските общности.


baraban.bg ©

Top Desktop version