Съдиите карат през просото, аз защо да заобикалям?

baraban.bg

Съдиите карат през просото, аз защо да заобикалям?

260px-NAMA_Themis_Rhamnonte   Какво да очакваме от държава, в която съдии не спазват закона? Нищо добро, както си знаем и ако тази държава някой ден остане съвсем без граждани, съдиите ще имат голям принос за това.

   „Министерството на правосъдието е изправено пред фалит”, обяви  правосъдният министър Маргарита Попова. Одитът на процедурите за обществени поръчки и сключените след тях договори, показал сериозни нарушения. С 300 000 лв. само неустойки дневно ни натоварила бившата министърка на правосъдието Миглена Тачева. „Само това министерство е в състояние да закрие държавата", коментира министър Попова. „Спокойно”, отговори й Тачева - Министерството на правосъдието няма как да фалира”. Имали сме да плащаме 333 млн. лв. не до края на годината, а през следващите три години, успокои ни тя. Виж, за министерството и ние сме спокойни, някак си по-неспокойни се чувстваме за личния си бюджет. И заканата бившата  министърка с нейните договори да идат в прокуратурата, не ни топли кой знае колко – не че не ни гложде и любопитството дали пък най-сетне ще имаме осъден министър, ама при криза и безработица, за кое да мислиш по-напред...

   Членът на Висшия съдебен съвет Иван Димов пък се отказа от вече заявеното намерение да подаде оставка, заради аферите си с т.н. черничък бизнесмен с ланци. (Ние се бяхме учудили, че изобщо е изявил такова намерение – ама то сигурно е било с надеждата, че ще го разкандардисват.) Имената на Димов и колегите му Стойко Стоев и Пламен Стоилов бяха замесени в скандал, след като главният прокурор Борис Велчев оповести, че тримата са имали разговори със съмнителния плевенски бизнесмен Красимир Георгиев, който, между нас да си остане, търгувал с места в този най-висш съдебен орган. Да са имали, да са имали, колко да са имали - всичко на всичко 246 разговора са провели Иван Димов и Стойко Стоев с този Красьо от Плевен. Някои хора само телефона им не биха могли да платят, ама нали е на държавна сметка, в случая телефонът не е проблем.

 

Проблемът е направо трудно уловим за тези най-бедни граждани на държавата, дето не могат да си плащат телефонните сметки. Дето не могат и да си представят такава наглост. Те като се почувстват виновни, се извиняват, някои направо се и бесят – като онази баба от Русенско, която не могла да опази от измамници парите на сина си. Ама ние затова такива чувствителни не избираме на висши постове, че иначе жив министър нямаше да остане.

Йорданка Раданчева

baraban.bg ©

Top Desktop version