Реалния резултат от работата по два обекта предстои да видят сливенци

baraban.bg

Реалния резултат от работата по два обекта предстои да видят сливенци

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

   Единият от двата обекта, по който започва работа, е прословутата „Популярна банка“, обект на приказки от граждани и обяснения от няколко поредни общински ръководства. Красивата сграда, архитектурен паметник на културата от местно значение, се руши от години. „Започна ремонт на покрива... Ремонтът е авариен и се извършва с цел да се запази сградата от по-голямо разрушение. Той включва подмяна на елементи на главните носещи конструкции, изцяло нови ребра, дъсчена обшивка и керемиди“, съобщават от пресцентъра на общината. Решението е взето след констатация на комисия от представители на Регионалния инспекторат по опазване на културното наследство, на Националния институт за недвижимото културно наследство, на Регионалната дирекция за национален строителен контрол и служители на общинската администрация.

  Сградата е със стоманобетонова конструкция от плочи, греди и колони, тухлени зидове на етажите и каменни зидове в сутерените. Покривната конструкция е дървена, почти напълно разрушена и при дъжд етажите се наводняват.

   Другият обект е кръговото кръстовище на „Розова градина“. Вече е подписан  договор за строежа му с Обединение „Сливен партнерс" ДЗЗД. Зад сливенското наименование на обединението, сключено явно за случая, стоят фирмите „Копекс и Ко" ЕООД, гр. София, „БГ Ленд Ко" ООД, гр. Варна, „Агробилд" ЕООД, гр. Белица, и „Стройнорм" ЕООД, гр. София. Това, в крайна сметка, слабо интересува жителите на Сливен, както и фактът, че това била втората класирана в конкурса фирма – тях ги интересува резултатът от вложението на тези 2 786 507,51 лв. с ДДС. А, да – и въпросът дали парите в крайна сметка ще са от целевата субсидия, отпусната от държавата, или ще трябва да се вадят от тънкия общински портфейл. (Кметът Радев ще трябва да убеждава Министерството на финансите, защото парите се отпускат за две календарни години. „При нас дойдоха декември 2016 година, но се брои за първа година 2016-та. Нашата молба ще е поне да не броим в календарни, а в абсолютни години“, обяснява той. За пусков срок на кръстовището засега не се говори. Дребна подробност е съдбата на „белите“ някога статуи, с които някои гости на Сливен са запомнили „Градинския“ мост. (Колкото до другите 1,6 млн. за пробива на ул. „Раковска“, отпуснати целево също в края на миналата година, най-вероятно молбите няма да помогнат и епопеята с тази улица ще чака да закръгли столетие...)  

baraban.bg ©

Top Desktop version