Все повече пътнотранспортни произшествия в Сливенско

baraban.bg

Все повече пътнотранспортни произшествия в Сливенско

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   През миналата година на територията на областта са регистрирани 1 207 катастрофи, което е с близо 150 повече в сравнение с предходната година.  Отнет е живота на 22-ма души, ранени са 223-ма. Над 96 процента от произшествията са станали по вина на водачите, само едно е причинено по вина на пешеходец, а три – заради лошите пътни условия. Данните са изнесени на среща за безопасността на движението при областния управител Чавдар Божурски, с участието на директорите на средните училища в Сливен, педагогически съветници и психолози. 

   По думите над-р Стоян Митков от отделението по реанимация в областната болница „Д-р Иван Селимински”, пътнотранспортните произшествия са в топ 10 на причините за смърт. В периода от октомври 2015 до октомври 2016 г. през спешното отделение на болницата са преминали 198 пострадали при 272 катастрофи. 100 души от тях са били приети в болницата, като 37 – в реанимация. От 5 до 10 процента от пациентите в реанимациите, с най-тежък съчетан травматизъм, загиват от несъвместимите с живота травми.    

   Според информацията от гл. инспектор Илиян Николов, началник на сектор „Пътна полиция” в Областната дирекция на МВР, от началото на тази година досега са станали 819 ПТП, 165 от тях – тежки.  Загиналите са повече в сравнение с миналата година – 32 души са изгубили живота си в катастрофи, сред тях и едно дете. 30 деца са били ранени. „Много е тревожно, че се увеличава броят на водачите, употребили наркотични вещества, предимно младежи. От август до края на 2016 г. са установени 19 водачи, употребили марихуана, амфетамин или метаамфетамин. Още не е изтекла тази календарна година, а установените водачи с употреба на наркотици са 91” – съобщава гл. инспектор Николов.

baraban.bg ©

Top Desktop version