Бойко Борисов: ЕК да вземе мерки

baraban.bg

Бойко Борисов: ЕК да вземе мерки

BB   Премиерът Бойко Борисов изпрати писмо до председателя Жозе Мануел Барозу, с което сезира Европейската комисия относно нарушаването на Членове 30 – 36 от Договора за създаването на Европейската общност и Регламент 2679 / 98. Във връзка с това министър-председателят на България настоява Европейската комисия да вземе спешни мерки относно проблема, свързан с блокирането на българо-гръцката граница. Това съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. Ето какво се казва в писмото:

 

   „Със съжаление се налага да Ви информирам за нарушаването на Членове 30 – 36 от Договора за създаването на Европейската общност. В резултат на протест на гръцки фермери, от 18 януари тази година всички гранични контролно-пропускателни пунктове между Република България и Република Гърция са блокирани. Поставяйки на Вашето внимание тази неприемлива ситуация, правителството на Република България не желае по никакъв начин да наруши упражняването на фундаментални права, признати от страните-членки, включително правото на стачка. Независимо от това, всяка форма на протест, която нарушава основни права и свободи на други граждани на ЕС и заплашва основополагащи принципи на Единния пазар на Европейската общност, е изцяло неприемлива. Формата на протест на гръцките фермери засяга интересите на българските транспортни фирми, както и на такива от други държави от Европейския съюз. В резултат на такава блокада на ГКПП през миналата година загубите на българските превозвачи се изчисляват на повече от 10 милиона евро само за първите седем дни на стачката.  

 

   Вземането на всички необходими мерки за гарантирането на трафика през граничните контролно-пропускателни пунктове е отговорност на гръцкото правителство. За съжаление гръцките власти не успяват да предприемат незабавни мерки, с цел възстановяването на свободното движение на стоки през тази вътрешна за Европейския съюз граница, така че да предотвратят по-нататъшното нарушаване на трафика и натрупването на по-големи загуби. Намираме се в ситуация на нарушаване на търговските отношения и на свързаните с тях договори. 

 

 

   С настоящото писмо правителството на Република България предлага на Европейската комисия да предприеме необходимите действия, произтичащи от Член 4 на Регламент 2679 / 98 с цел да бъдат предприети “всички необходими и подходящи действия” за спазването на Членове 30 – 36 от Договора за създаването на Европейската общност.”

baraban.bg ©

Top Desktop version