Община Сливен сигнализира ОЛАФ за нередности по обекта, изпълняван с пари от ИСПА

baraban.bg

Община Сливен сигнализира ОЛАФ за нередности по обекта, изпълняван с пари от ИСПА

kopki

   До ден-два община Сливен ще изпрати резултата от проверката, установила нередности при изпълнение на проекта за водния цикъл на града, финансиран по програма ИСПА, на Европейската комисия за борба с измамите (ОЛАФ), обяви кметът Йордан Лечков. Специалната комисия, която той е назначил да проверява строителството на ВиК и водопровод, е констатирала лошо качество още в началото на работата, през октомври. „Фирмата-надзорник не е всеки ден тук и не следи работата, затова аз искам да сигнализирам сега, когато нещата все още могат да се оправят, а не лошото изпълнение да се установи през 2012 г.”, обясни действията си кметът.

 

   По повод огласеното, във връзка с жалба на "ВиК Сливен 2009", решение на Върховния административен съд от 15 февруари, че и двамата кандидати, явили се на търга за изпълнение на проекта - ДЗЗД "Хидросистеми" и "ВиК Сливен 2009" са били нередовни и е трябвало да бъдат отстранени, а не да се сключва договор с „Хидросистеми”, Йордан Лечков каза: „Моята отговорност е да преценя дали да бъде прекратена работата по проекта или да платя примерно 10 000 лв. глоба и изпълнението да продължи. Поемам този риск.” Той припомни, че Министерството на околната среда и водите е провело процедурата и отговаря за финансовата част, а общината издава строителните разрешения. „Процедурата е готвена от старото правителство, а аз успях да сключа споразумение с министъра да бъдем възложител. Ако не бях го направил, общината само щеше да гледа отстрани, без да има думата”, допълни кметът.

   По първия етап на т.н. интегриран проект за водния цикъл на града, се изграждат 25 км канализация и над 41 км водопреносна мрежа, като по ИСПА идват 15 млн. лв., а държавата дава още 18 млн.

   На кметския брифинг стана ясно също, че общинската администрация вече е изпратила до Апелативна прокуратура искане за отвод на заместник-окръжния прокурор Пламен Стефанов по преписките за община Сливен, с които бяха разпоредени редица проверки и изземване на документи.

„Този човек ме проверява непрекъснато от две години насам. Преди да стане прокурор беше катаджия и не съм му спирал два-три пъти, може затова да ми има зъб”, пошегува се сливенският кмет.  

baraban.bg ©

Top Desktop version